ВЛАДИМИР ДАВИДОВИЋ – ЧУВАР СРПСКЕ КУЛТУРНЕ И ИСТОРИЈСКЕ БАШТИНЕ

Народна библиотека “Душан Матић” организовала је скуп сећања на Владимира Давидовића – врсног правника чије је детињство и рану младост обележило одрастање у Ћуприји, а каријеру службовање у неколико министарстава и функција управника послова у Српској академији наука и уметности.

Владимир Давидовић рођен је 1955. године у Смедереву, а преминуо је у новембру прошле године у Београду. Основну и средњу школу завршио је у Ћуприји, након чега одлази на студије права у Београд. Дипломирао је на Правном факултету 1978, а радни век између осталог је провео у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарству спољних послова, Министарству за науку и технологију, а помоћник министра правде у сектору за међународну правну помоћ постао је 2013. године.

Љубав према правној науци представљала је само један сегмент Давидовићевог живота. У оном другом, паралелном, био је страствени љубитељ читања и писане речи, уређивач и приређивач више научних радова и књига, авантуриста и трагач за изгубљеном српском баштином. Тако је, својевремено, са пријатељима сакупио новац и из библиотеке у Даблину купио скенирано Никољско јеванђеље, ремек-дело српске средњовековне уметности украдено у Великом рату. Одштампао је сто луксузних фототипија и поклонио их библиотекама и манастирима. Kао управник послова САНУ, усред санкција, откупио је део Дечанске хрисовуље, такође опљачкан у рату, а библиотеци манастира Свети Прохор Пчињски поклонио је пет хиљада књига.

Захваљујући Давидовићу рехабилитован је академик Радослав Грујић, кога су послератни идеолошки судови прогласили злочинцем јер је спасио мошти кнеза Лазара, цара Уроша и деспота Стефана Штиљановића од усташа. Тако је скинута љага са великог српског научника и патриоте. Владимир Давидовић је уредио и објавио дневнике академика Дејана Медаковића, од заборава је спасио дело “Потрага за украденом историјом” о аустријско-немачкој пљачки српских архива и извештај “Тајна информација о снази и стању кинеске државе” који је написао Србин, гроф Сава Владиславић, иначе оснивач руске тајне службе.

У летњој читаоници библиотеке “Душан Матић” окупили су се Давидовићеви пријатељи, другови из основне школе и Гимназије, али и гости из друштвеног, научног и уметничког живота Ћуприје, како би се присетили човека који је задужио српску културну и историјску баштину. О важности његовог лика и дела за Ћуприју и Србију говорио је др Владан Вучковић, професор на Медицинском факултету у Београду, као и новинар Вечерњих новости Борис Субашић.

Сестра Владимира Давидовића, Гордана, поклонила је Народној библиотеци “Душан Матић” његове књиге, дарујући тако граду још један легат.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП