“ВОЗГЛАС” ИМА ПЕВАЧЕ ЗА ЗЛАТНУ МЕДАЉУ

Вокални ансамбл “Возглас” из Ћуприје освојио је златну медаљу на 19. Међународном такмичарском фестивалу “Мајске хорске свечаности” у Бијељини, у категорији састава до осам певача. “Возглас” чине млади афирмисани солисти Јелена Станојевић Качавенда, Предраг Качавенда и Јован Станојевић, а на овом престижном фестивалу приказали су сву раскош духовне и неколико бисера световне музике.

Фестивал је ове године одржан онлајн због пандемије коронавируса, а сви учесници послали су своје видео и аудио записе које је жири прегледао – каже Предраг Качавенда.

Ми духовну музику изводимо као певани текст кроз молитву, тако да он буде у служби музике. Циљ нам је да, служећи се досадашњим професионалним певачким искуством, створимо нешто ново. Овај жанр можда тренутно није популаран, али тежићемо да извођење православне духовне музике подигнемо на један виши ниво.

Вокални ансамбл “Возглас” и празнични хор делује при манастиру Раваница, а наша жеља је да публици приближимо, негујемо и популаризујемо православну духовну музику – објашњава Jелена Станојевић Качавенда, уметнички руководилац ансамбла.

Певамо недељну и празничну литургију у Раваници, а на нашем репертоару су нумере из српске, руске, византијске, бугарске и грчке православне музике. Лично сматрам да духовна музика треба да се сачува као културно благо и да нађе своје место међу људима, као што је то случај са црквеном музиком на Западу. Код њих је врло препознатљива, а код нас некако скрајнута.

Инструменталиста Јован Станојевић задужен је за интонацију и чистоту саме мелодије. Каже да је у ансамблу лако радити када су сви на истој нотној дужини и да се нада да ће се празничном хору при манастиру Раваница придружити сви они који уживају у световној музици.

Наши чланови су махом млађи људи који имају формално музичко образовање, али то није неопходан услов да би нам се неко придружио. У хору имамо и средњошколце који до сада нису имали додира са хорским певањем, али на срећу Предраг и Јелена су професори соло певања, па ће им помоћи у савладавању техника. 

У хор су добродошли сви који гаје љубав према певању и имају жељу да дају свој допринос недељној и празничној литургији у манастиру Раваница. Аудиције ће се одржавати сваког уторка и суботе од 15-17 часова и недељом после литургије у хорској просторији манастира.

 

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП