ЗАСЕДАО КРИЗНИ ШТАБ, ПОНОВО СЕ УВОДЕ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ У ЋУПРИЈИ

Општински штаб за ванредне ситуације на  другој електронској ванредној седници, одржаној 13. јула, на основу оцене тренутне епидемиолошке ситуације у Ћуприји донео је наредбу којом се одређују посебне мере заштите становништва од COVID-19.

Свако је обавезан да у затвореном простору јавне намене користи маску и да то чини на потпуно исправан начин, уз одржавање минималне дистанце од 2 метра.

У продајним објектима број потрошача се ограничава на најмање 4 квадратна метра корисне површине по потрошачу. У продајним, угоститељским и другим објектима и површинама где је број корисника ограничен, обавезно је да информација о површини и максималном броју истовремених корисника буде истакнута и јасно уочљива на улазу.

У јавном превозу обавезно је коришћење заштитне маске и забрањује се улазак у возило лицима која не носе маску. Превозник је дужан да врши редовно проветравање и дезинфекцију возила. Возачи и путници у такси возилима морају користити заштитну маску. Возач је дужан да редовно проветрава и дезинфикује возило, а посебно оне елементе са којима је путник у контакту.

Ограничава се радно време пружања угоститељских услуга, при чему се у затвореном делу простора услуге неће пружати од 21 час до 06 часова наредног дана, а у отвореном делу односно башти од 24 часа до 06 часова наредног дана.

У угоститељском објекту, коцкарници и кладионици у затвореном простору број гостију се ограничава на минимално 4 квадратна метра корисне површине по госту. Особље је обавезно да све време носи заштитне маске. Гост не користи заштитну маску само док седи за столом, што значи да је приликом доласка у објекат, одласка из објекта и коришћења тоалета гост је у обавези да користи заштитну маску.

У летњој башти број гостију се ограничава на начин да на располагању мора бити минимално 2 квадратна метра површине по госту. После сваке употребе столови и прибор морају се дезинфиковати, а на улазу у објекат, за сваким столом и у тоалету објекта обавезно мора бити доступно средство за дезинфекцију руку.

Број корисника базена се ограничава на 4 квадратна метра површине воде и површине за лежаљке по кориснику (осим породица са малом децом), уз обавезно држање дистанце од 2 метра.

Забрањују се организована окупљања у затвореном простору (прославе, музичке, забавне и културне манифестације, спортски догађаји са присуством публике и слично). Организовање окупљања на отвореном дозвољено је само када се окупља до 20 особа. Минимална површина расположивог простора је 4 квадратна метра по особи, уз обавезно држање дистанце од 2 метра.

У парковима, на дечијим игралиштима и спортским отвореним теренима обавезно је држања физичке дистанце од 2 метра, које не важи само за лица из исте породице или домаћинства.

На зеленој пијаци је обавезна употреба заштитне маске. Ова обавеза се односи на продавце, купце и раднике пијаце.

Рад козметичких и фризерских салона, салона лепоте, фитнес центара и теретана треба организовати у складу са мерама заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

У верским објектима и приликом верских обреда обавезно је примењивати мере заштите (маска, дистанца, дезинфекција руку и просторија).

У стамбеним зградама обавезно је спроводити дезинфекцију заједничких просторија, рукохвата, квака и прекидача.

У банкама и поштама током радног времена обавезно је присуство обезбеђења испред објекта. Обезбеђење мора да регулише ред који се чека испред објекта и успостави раздаљину између лица од најмање 2 метра. Неопходна је дезинфекција банкомата више пута дневно.

Налаже се ЈКП „Равно 2014“ да обезбеди дезинфекциона средстава која ће се бесплатно дистрибуирати грађанству на више пунктова.

Као посебна мера превенције ширења заразне болести COVID-19 одређује се моментални прекид рада и затварање на период од седам дана објеката угоститељских, продајних и других напред наведених услуга, уколико се непосредном контролом надлежних органа установи значајније одступање од спровођења наведених мера.

О спровођењу мера стараће се комунална инспекција и други законом надлежни органи. Свако непоштовање мера повлачи прекршајну одговорност физичког и правног лица у складу са чланом 113. и чланом 114. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, као и у складу са другим законима.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП