ВРЕДНИ И МАРЉИВИ КАО ПЧЕЛА

Друштво пчелара “Раваница-Немања”, одржало је Изборну скупштину. За председника је изабран Милан Николић, који ће наставити посао који је и до сада обављао.

Протекили период био је веома успешан за ћупријске пчеларе. Друштво је ојачано а резултати постигути на сајмовима и изложбама меда у земљи и иностранству велика су сатисфакција за предан и одоговран рад организације која броји стотинак чланова – рекао је Милан Николић, председник ДП “Раваница-Немања”, подносећи члановима Скупштине извештај о раду за протеклу годину.

ДП “Раваница – Немања” је по саставу, чули смо на Скупштини, једно од најмлађих у Србији. Просек од 59 кошница по члану друштва није велики али је за наше услове добар – рекао је Николић. Важано је да су то здрава пчелиња друштва, да је квалитет меда веома висок и да се из године у годину број кошница повећава – нагласио је Николић.

Поморавље, Ћуприија посебно, надалеко су познати по багремовом меду. Квалитет је потврђен на највећем међународном скупу пчелара у Тузли, протекле године, где су Ћупричани однели прво место. Због тога је багремов мед постао заштитни знак ћупријских пчелара.

Током ове године ДП “Раваница – Немања” покренуће Школу пчеларства, прву у Србији, па је у ту сврху обезбеђена парцела у Иванковцу за практичан рад, док ће се теорија обављати у просторијама друштва.

Изборну скупштину ДП “Раваница – Немања” увеличао је својим предавањем Ђоко Зечевић, пчелар са планине Златар, дугогодишњи предавач Савеза пчеларских организација Србије. Своје четрдесетогодишње искуство у пчеларењу он преноси члановима пчеларских друштва и веома је успешан у томе.

Ђоко Зечевић је похвалио рад ћупријског друштва и високо оценио квалитет багремовог меда са овог подручја. Рекао је да разлике у пчеларењу на 1200 метара и 100 метара надморске висине нема. Суштина је теримнима. Док се у Ћуприји припремају за багремову пашу ми смо на Залтару у потпуно другачијим временским условима и то је једина разлика – рекао је Зечевић.

Важно је да наш мед заштитимо од великог броја других који долазе на наше тржиште, и чији је квалитет умогоме испод квалитета нашег меда – закључио је Ђоко Зечевић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП