79 ГОДИНА ОД ПРВОГ МАСОВНОГ СТРЕЉАЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Ћуприја обележава годишњицу првог масовног стрељања у Другом светском рату. 26. септембра 1941. у нашем граду је од стране немачког окупатора стрељано 35 партизана, чланова ћупријско-параћинске рударске чете, што је био први пут да су нацистичке снаге стациониране у Југославији у једном маху погубиле толики број људи.

Због извођења диверзантске акције, 35 припадника поморавског покрета отпора дан раније је од стране преког суда, по скраћеном поступку, осуђено на смрт стрељањем, а егзекуција је извршена 26. септембра у близини ОШ “Ђура Јакшић”, на подручју некадашње градске пијаце. У циљу освете и ради застрашивања локалног становништва, Немци су петорицу стрељаних обесили на данашњем платоу испред СЦ “Ада”.

Општински одбор СУБНОР-а полагањем венаца на спомен-обележје одао је пошту стрељаним родољубима. Објаснивши да Улица 26. септембар у Ћуприји тај назив носи управо због сећања на поменути трагичан догађај, Љубиша Јовановић, председник ове организације, истакао је да јако мали број Ћупричана зна зашто је то тако, и да би однос друштва према историјски значајним датумима требало да се промени како би се сачували од заборава.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП