Александров поткоп – Сењски рудник

Александров поткоп са зградом изнад, платоом испред поткопа, барака – радионица за сервисирање машина и централни магацин, представљају јединствену целину у оквиру Сењског рудника. Поткоп је сачуван заједно са управном зградом, која је служила и као позивница рудара. Саграђен је 1860. године, а назив је добио по тадашњем српском владару Александру Карађорђевићу.

 

Главни улаз поткопа је у облику лука рађеног од клесаног камена, док су остали зидови који придржавају земљу изнад, од ломљеног камена са израженим хоризонталним и вертикалним фугама. Зграда изнад поткопа се састоји од једне просторије са улазом и три прозора са чеоне стране. Испред улаза у поткоп налази се манипулативни простор који је служио за истовар угља, и место одакле се угаљ даље транспортовао у машинску сепарацију. Непосредно уз поткоп налази се барака као зграда у којој су биле смештене радионице за опслуживање радника. У склопу ових објеката налази се и зграда за магационирање опреме.

 

Поткоп са улазом, мимоилазницама, начином експлоатације, шемом саобраћајница, има историјску и социолошку вредност и пружа могућност за сагледавање и даље проучавање живота рудара од 19. века па до данас.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП