МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ: ЋУПРИЈА ПРИМЕР ДОБРЕ САРАДЊЕ ДРЖАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Министар културе Никола Селаковић примио је у име Министарства културе Повељу за изузетан допринос културном развоју Ћуприје и афирмацији Фестивала музичке изузетности и том приликом нагласио да је оснивањем „Раванелиуса“ 2019. године урађено много више од креирања новог културног садржаја и афирмације класичне музике.

Кроз ову музичку манфестацију Ћуприја чува сећање на осниваче школе као и на плејаду талената по којима је ова прелепа општина постала важно име у међународним оквирима, док истовремено доприноси и стратешком опредељењу Министарства на чијем сам челу – децентрализацији културе, истакао је у свом говору министар Селаковић.

-У том заједничком подухвату–оснаживању потенцијала талената и децентрализације културе из великих градова, Министарство културе је путем конкурса „Градови у фокусу“, прошле године инвестирало 20 милиона динара за адаптацију дела објекта Основне музичке школе „Душан Сковран“. Оно што је важно истаћи, у томе нисмо били сами. Радили смо заједно са општином Ћуприја, која је готово идентичан износ уложила, како би смо вечерас, могли да будемо заједно, у овој старој-новој дворани.

Програм „Градови у фокусу“ започет је 2016. године у циљу реновирања и изградње објеката за потребе културе широм наше земље. Образовној установи у Ћуприји донео је нову концертну дворану у којој ће се надарени ученици припремати за путовање ка музичком сазвежђу и наступе широм света. Овим примером сарадње државе и локалне самоуправе, млади имају прилику да се сами увере колико су важно јединство, заједништво и међусобна подршка насупрот моделима индивидуализма који се намећу као модерни трендови.

-Захваљујем још једном за Повељу Фестивала музичке изузетности. Ова Повеља није само награда, већ и једна врста обавезе. Наша обавеза је да завршимо рад на опремању ове дворане, најновијом и најбољом аудио-визуелном опремом, како би она могла да служи као мултифункционална дворана, да служи током читаве године и да буде понос не само Ћуприје, већ и читавог Поморавља, а на мени је да преузмем ту обавезу, да у наредној години ову дворану довршимо, закључио је у свом обраћању министар Селаковић.

Фестивал који оплемењује, очарава и срца испуњава радошћу, „Раванелиус“ је изузетним програмским концептом такође и мост међу људима, „ћуприја“ чији темељи су чврсто постављени овде, а служе за пример читавој планети. Јубиларно, пето издање Фестивала музичке изузетности не познаје географске границе и ове године поносно уједињује различито време, различита поднебља и потврђује да смо „Заједно у хармонији“, како гласи и сам назив вечерашњег концерта гудача из неколико земаља, закључио је министар културе Никола Селаковић.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП