БЕЗ ИМУНИЗАЦИЈЕ НЕЋЕМО ПОБЕДИТИ КОВИД

Општа болница у Ћуприји од недавно је постала активни учесник у вакцинацији становништва против коронавируса. Након Дома здравља, у овој установи отворен је још један вакцинациони пункт како би се процес имунизације грађана максимално убрзао. За те сврхе адаптирана је болничка библиотека, која се налази у згради Одељења гинекологије

Општа болницa од самог старта имунизације се трудила да игра активну улогу у том процесу, и пре него што је министарство наложило да будемо на располагању. Што је више вакцинисаних људи то је боље здравље нашег становништва, чему ми свакако тежимо – каже др Иван Милојевић, заменик директора ове здравствене установе.

Једини је проблем што су људи, у складу са својом психологијом, почели да се опуштају откада су чули да се појавила вакцина. Постоји велика заблуда да вакцина штити апсолутно. Генерално ефикасност било које вакцине је велика, преко 90 одсто, али се у потпуности испољава тек две недеље након примања друге дозе. То значи да и након вакцинисања наредних пет недеља морате да се пазите подједнако као и до сада.

У протеклих годину дана пандемија је као једну од главних тема у свакодневици наметнула хигијену руку и простора, ношење заштитне маске и држање физичке односно социјалне дистанце. Паралелно са тим, све се интензивније говори о јачању имунитета организма, како би се у случају инфекције лакше изборио са вирусом.

Имунитет је индивидуална ствар и варира од особе до особе. Актуелне мере заштите и надаље ће бити од суштинског значаја, јер сам имунитет вас нећете одбранити од заразе, само ће помоћи да у случају обољевања немате тешку клиничку слику. Сем тога, примећујем да расте и број нековид пацијената којима је неопходна медицинска помоћ. Када неко дође са температуром и у први мах се не зна да ли је то од ковида или од неког другог запаљења, ситуација се доста компликује. Једино ако се строго поштују мере ћемо моћи ефикасно свима да пружамо здравствене услуге.

Након искуства са болешћу ковид-19 мислим да је неозбиљно и неодговорно заговарати теорије да вирус не постоји и да није неопходно да се баш толико строго придржавамо свих превентивних мера. Таквим понашањем само ће се изазвати додатно исцрпљивање здравственог система – упозорава др Иван Милојевић, заменик директора Опште болнице.

Пуно пута смо чули разне теорије завере да вирус не постоји. Врло одговорно као лекар у овој болници могу да поручим да је ово врло стварно, врло тешко, да све последице непридржавања мера и разбољевања сносе првенствено сами пацијенти и њихове породице, али и ми здравствени радници који смо већ на измаку снаге. Борити се са ковидом већ годину дана је јако тешко. Онај ко не верује, нека дође као волонтер код нас да храни и обиђе мало те пацијенте, па ће се уверити у реалност.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП