ПОЧЕЛА ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ

У Поморавском округу ове године пшеница ће бити скинута са око 10.000 хектара а просечни приноси хлебног жита су у границама вишегодишњих просека, око 5 тона по хектару. Високе температуре утицале су на то да током протекле недеље озими јечам и пшеница нагло сазри што је жетаоце ужурбано увело у њиве.

На појединим парцелама запележени су приноси до 8 тона по хектару мада је на са већине парцела пожњевено у просеку од 4,5 до 5 тона по хектару. Иако је ова година обиловала честим кишама и просечно нижим температурима, што је свакако утицало на спорији раст пшенице, пољопривредници су задовољни овогодишњим приносима. Оно што је важно, није умањен ни тзв. млинарски квалитет зрна, каже Миодраг Симић, стручни сарадник за ратарство Пољопривредне стручне и саветодавне службе Јагодина.

Препорука произвођачима је да након обављене жетве, никако не пале жетвене остатке већ да обаве тзв.“угарење” стрњиштва. “ Ово је стара, можемо да кажемо најбоља агротехничка мера, којом се плитким заоравањем жетвених остатака на дужи период чува влажност земљишта,како би се парцеле припремиле за наредну сетвену сезону, додаје Симић. На територији Поморавског округа под житарицама је засејано око 15.000 хектара, око 10 хиљада је под хлебним житом док су остале површине под јечмом и тритикалама.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП