БИБЛИОТЕКА “ДУШАН МАТИЋ” ПРОСЛАВИЛА 152. РОЂЕНДАН

Народна библиотека “Душан Матић” обележила је свој дан. Прва читаоница у Ћуприји отворена је 29. децембра 1868. године. Данашњи назив, у част највећег српског песника надреалисте Душана Матића који је рођен у Ћуприји, носи од 27. августа 1987. 

Велики песник је свој зелени салон из стана у Улици војводе Добрњца у Београду оставио свом родном граду. Од 2014. одлуком Министарства културе Влада Републике Србије је легат Душана Матића ставила на листу старе и ретке библиотечке грађе од великог значаја.

Протекла година је била веома тешка, али смо успели да припремимо и реализујемо најважније догађаје из плана и програма. Ту пре свега мислим на традиционалне “Матићеве дане” – каже директорка библиотеке Љиљана Ђорђевић.

Народна библиотека током целе године организује велики број радионица, књижевних сусрета, дружења, промоција. Све то морало је да буде одложено за неко здравије време. Ипак, наш посао нису само књиге. Морамо да водимо рачуна и о објекту у коме се књиге налазе. На већем делу зграде замењена је столарија, завршавамо ревизију књижног фонда, набавили смо интерактивну таблу, а богатији смо и за нове читаоце.

Народна библиотека “Душан Матић” данас броји око три и по хиљаде чланова, што је у односу на 2019. годину повећање од 10 одсто. На њеним полицама налази се више од 63 хиљаде књига.

Ћупријска кућа књиге рођендан је обележила награђивањем највернијих корисника по једном лепом књигом. Сестре Ленка и Петра станојевић су најмлађи чланови, а Миа Стевановић је прочитала највише књига од свих основаца. На одељењу за одрасле најактивнији је био Илија Ђурђановић, а међу пензионерима Мирјана Манојловић.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП