“БОГОСЛОВЉЕ ДОСТОЈЕВСКОГ”, ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ СТЕВАНА СТЕФАНОВИЋА

Музеј “Хореум Марги Равно” био је домаћин промоције књиге „Богославље Достојевског“ аутора свештеника Стевана Стефановићa, који је говорио о свом стваралаштву.

Директорка библиотеке у Лапову Данијела Вулићевић, била је модератор разговора и истакла важне аспекте Стефановићеве књиге, анализирајући свако поглавље. Догађај је уприличила професорка српског језика и књижевности Љиљана Павловић Ћирић која је говорила одломке књиге на руском језику.

О свом делу и Достојевском као инспирацији аутор каже: “Постоји неколико начина којима можемо да приступмо тумачењу и анализи дела Достојевског. Први, у коме се посматра као писац реалиста. Други начин је психолошки. Највећи психијатри Сигмунд Фројд и Јунг, који се баве психоанализом, у ствари, говоре о Достојевском као психологу. Јунг је чак више научио о Достојевском него од својих учитеља. Трећи начин је филозофски. Достојевски није написао ниједно филозофско дело, али Ниче и Кјеркегор га сматрају једним од највећих филозофа. Волео бих да га назовем и богословом, због његове везаности за Христа и цркву. Управо због неисцрпне инспирације према овом генијалном руском писцу настала је идеја за моју књигу”, истакао je свештеник Стеван Стефановић.

Стеван Стефановић рођен је 1982.године у Параћину где је завршио Гимназију а своје образовање наставио је на Православном богословском факултету у Београду. Диплиомирао са највишом оценом бранећи рад на тему „Молитвено покајна катихеза у делима Ф. М. Достојевског“. Аутор је књиге за децу „Приче о змају са Ртња“ и добитник плакете Скупштине општине Лапово. Стеван је парох цркве у Свилајнцу.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП