ЋИРИЛИЦА ЈЕ НАШЕ ПИСМО

Лепо писање писаним словима, односно краснопис, некада је било привилегија даровитих и учених људи. Нису сви могли да баратају ћириличним писмом онако како то захтева техника којом су се украшавале књиге, исписивали називи фирми или попуњавали списи и разна друга стручна акта.

Народна библиотека “Душан Матић” труди се да врати технику лепог писања и деци пренесе основе ове вештине, која ће им користи у школи а можда и у свакодневном животу.

Биљана Живић, виши књижничар у библиотци а по вокацији професорка разредне наставе, деци преноси стару методологију исписивања ћириличног писма писаном техником, у неколико фаза. Лепо је видети малишане како пажљиво слушају и, спајајући косе, танке, усправне, дебеле стварају магију писаних слова од А до Ш.

Анђела и Ива од септембра полазе у шести разред. Кажу да ће им лепо писање донети многе предности, нарочито у школи и поручују – ћирилца је наше писмо!

Часови лепог писања су веома посећени. Међу њима има и деце која су од првог разреда заволела да читају. Такав је и Дарко Милић, који каже да обожава да чита. То је мој свети и док сам у њему ја уживам – рекао нам је Дарко, који је овог лета завршио други разред основне школе.

Радионице лепог писања трају до краја јула, а одржавају се уторком и четвртком од 17 до 18 часова.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП