ЋУПРИЈА БУДНА УЗ НОВУ КЊИГУ ПОЕЗИЈЕ ЗОРАНА БОГНАРА

Песник, есејиста, прозни писац, књижевни критичар и антологичар Зоран Богнара, један од првих добитника награде Матићев шал, представио је у ћупријској библиотеци у оквиру манифестације “Библиотека ноћу- Ћуприја будна уз књигу” своју нову, тематску књигу ангажоване поезије “Бордел Америка”.
-Људи који познају мој рад знају да ово није моја примарна поетика. У књизи “ Бордел Америка”, заступљене су песме из периода од 1982 – 2017 године, и свака од њих била је ангажована у некој од мојих књига. Песма “Бордел Америка” написана је 1996. године, и та песма, која је у то време била моја упозоравајућа порука, крик, вапај, данас је прерасла у књигу, каже аутор.
Некада добитник награде Матићев шал, данас Зоран Богнар редован је члан стручног жирија за доделу ове награде, што је како каже за њега велика част.
“Пре равно три деценије, та давна 1994. године, била је година моје афирмације, када сам за књигу “Анонимна бесмртност” поред награде Матићев шал, добио још две награде, а књига је преведена на четири европска језика. Тада почиње моје друговање са Ћупријом и библиотеком “Душан Матић”, које ме је од лауреата награде довело до члана жирија, каже Богнар.
Зоран Богнар је добитник многих националних књижевних награда. Један је од лауреата јубиларне, шездесете Вукове награде. Уредник је у Издавачкој кући „Дерета“. Актуелни је председник жирија награде “Мирослав Дерета” од 2006. године и председник Фондације за очување ликовне уметности „Арс Лонга”.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП