ЋУПРИЈА ДОМАЋИН СТРУЧНОГ СКУПА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА “РАЗИГРАНО РОДИТЕЉСТВО”

ПУ “Дечја радост” из Ћуприје била је домаћин стручног скупа “Разиграно родитељство: подршка родитељима за заједничку игру са дететом и учешће у рутинама”, који је организован у сарадњи са Савезом удружења медицинских сестара васпитача предшколских установа Србије. Акредитованом стручном скупу присуствовало је 230 учесника, васпитача, медицинских сестара, представника релевантних институција, учесника у пројекту “Разиграно родитељство”, на коме су представници 11 локалних заједница, представили своја искуства и примере добре праксе у имплементацији овог програма, који се спроводи у 34 општине у Србији.

-Познато је да деца највише уче кроз игру, а програм “Разиграно родитељство” има за циљ да додатно обучи стручна лица у раду са децом и помогне родитељима да на прави начин учествују у правом расту и развоју деце. Наш задатак је да кроз стечена знања и компетенције медицинских сестара васпитача које раде у вртићима, помогнемо родитељима на квалитетан начин своје слободно време проведу у игри са децом, и тиме створе највећу добробит за своје малишане у најосетљивијим годинама њиховог одрастања. Веома је важно да истакнемо да имплементација програма не би била могућа без сарадње различитих институција на нивоу једне заједнице, локалне самоуправе и здравствених и установа социјалне заштите једне општине, истакла је овом приликом Јадранка Спасић, председница Савезом удружења медицинских сестара васпитача предшколских установа Србије.

 

-Подстицајно родитељство је први корак у правилном развоју детета. Резултати научних истраживања недвосмислено показују да првих 1000 дана у животу сваког детета представљају период најинтензивнијег развоја. Из перспективе детета, наjприроднији начин да учи и развија се јесте игра, а родитељи су његови први партнери за игру. Подстицајно родитељство кроз игру представља Програм усмерен на развој квалитетних и подстицајних родитељских пракси темељених на игри са дететом, каже Јелена Бранковић, координатор центара за подршку раном развоју и породичним односима “Хармонија” из Новог Сада.

Општина Ћуприја препознала је важност овог пројекта и од самог почетка остварена је изузетна сарадња са сарадницима на овом пројекту, што је резултирало реализацијом три веома успешне манифестације за децу и родитеље на нивоу града.

-Ове године, за реализацију пројекта “Разиграно родитељство” опредељена су средства у буџету општине Ћуприја, па очекујемо да ће резултати у складу са тим бити још успешнији. Поре три веома успешне и посећене манифестације које смо реализовали у сарадњи са Предшколском установом, Центром за социјални рад, Домом здравља, отворили смо и Кутак за оснаживање породице који је са радом почео 1. фебруара у оквиру Дома здравља, истакла је Јадранка Ђорђевић, координаторка пројекта испред локалне самоуправе.

Директорка ПУ “Дечја радост” Снежана Илић, истакла је да је веома поносна што је њихова установа домаћин једног оваквог скупа, који је акредитован од стране Министарства просвете. Овај пројекат се реализује као део програма “Подршка подстицајном родитељству кроз игру”, а који заједно спроводе УНИЦЕФ и Стална конференција градова и општина.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП