ЋУПРИЈА ЈЕ ДОБАР ПРИМЕР ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА

Дан дуалног образовања у Ћуприји је обележен почетком примене овог система школовања и стручног оспособљавања у сарадњи Техничке школе и компаније Standard Furniture Serbia. Од ове школске године осам ученика похађа наставу по комбинованом моделу који недељно подразумева три дана часова у школи и два дана праксе у фабрици која је у нашој земљи позната по томе што читав свој производни програм израђује за извоз, за потребе шведске компаније “Икеа”.

Овај резултат вишегодишњег залагања да у Србији заживи дуално образовање за мене значи да сам испунио свој сан, а његово остварење не би било могуће без подршке Владе и локалне самоуправе општине Ћуприја – истакао је Един Дацић, председник скупштине компаније Standard Furniture.

Са посебним задовољством ћу констатовати да је дуално образовање данас у Србији заживело као једна платформа која ученицима, а од ове школске године и студентима, даје озбиљне компетенције које су неопходне у 21. веку и које те младе људе чине одмах запошљивим – нагласила је Габријела Грујић, помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање.

Готово сви привредни субјекти у нашој земљи суочавају се са проблемом недостатка адекватног кадра за своју делатност и потребе улагања у додатну квалификацију кадра који је завршио формално образовање али није одмах спреман да се укључи у процес рада. Управо у томе је предност дуалног модела стручног образовања, на чијем се увођењу интензивно ради протеклих пет година – наводи Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредној комори Србије.

Надам се да ће следеће школске године још више ученика бити део система дуалног образовања у Ћуприји, те да ће по завршетку школовања радно место наћи или у овој или у некој другој компанији сличног профила – рекао је председник општине Ћуприја Јовица Антић.

Од самог почетка подржавамо развој законодавног и стратешког оквира за спровођење дуалног образовања. Истраживања доследности њихове имплементације показују да су сви укључени актери – ђаци, родитељи, школе и компаније задовољни системом – каже Јована Михајловић, представница Амбасаде Швајцарске у Београду.

Ако планирате да дугорочно послујете у Србији, морате да улажете у младе људе и квалификовани кадар. Зато смо и иницирали отварање једног новог одељења у Техничкој школи у Ћуприји – објашњава Миодраг Перовић, генерални директор компаније Standard Furniture.

На иницијативу послодавца ове године смо формирали одељење новог образованог профила, а то је оператер за израду намештаја. По завршетку њиховог школовања, послодавац ће добити квалитетно обучене раднике, а ученици сигуран посао и могућност за даље напредовање – закључила је Маја Манић, директорка Техничке школе.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП