ЧУВАМ СВОЈЕ ЗУБЕ, ПОНОСИМ СЕ ОСМЕХОМ!

Недеља здравља уста и зуба обележена је у у Кутку за родитељство, уз поштовање овогодишњег слогана кампање “Чувам своје зубе, поносим се осмехом”. Брига о здрављу уста и зуба детета од рођења, као и редовне посете стоматологу, веома су важне за стварање здравих навика у најранијем узрасту, истакла је Ивана Николић, главна сестра Дома здравља, и додала да је у оквиру радионице организован и превентивни стоматолошки преглед за све малишане који су посетили Кутак.
Бригу о оралном здрављу детета треба почети од шестог месеца, а до навршене прве године живота дете треба да има прву превентивну посету стоматологу, каже Наташа Стојановић, главна сестра Службе за стоматолошку заштиту дома здравља, и додаје да Стоматолошка служба Дома здравља учешћем у оваквим и сличним акцијама, анимира родитеље да на време са својом децом посете стоматолога и брину о оралном здрављу своје деце.

Гошће Кутка за родитељство, биле су студенткиње Медицинског факултета из Фоче, Николина Тодоровић и Берина Чимпо, које бораве у Ћуприји, у оквиру размене студената која се остварује са Високом медицинском школом из Ћуприје. Не скривајући задовољство гостопримством и практичним делом наставе које су имале на одељењима Опште болнице у Ћуприји, будуће докторке са смера здравствена нега, кажу да им се веома допада концепт рада Кутка за родитељство и да ће по повратку у Фочу пренети своја искуства и примере добре праксе.
Слоган  кампање „Чувам своје зубе, поносим се осмехом” указује на значај доброг оралног здравља за свакодневне активности као што су говор и смех. Стога опште препоруке за очување оралног здравља које се наглашавају  у оквиру ове кампање нису усмерене само на значај одржавања адекватне хигијене и редовних посета стоматологу, већ обухватају и препоруке за смањење уноса шећера, безбедно физичко окружење, смањење или престанак конзумирања алкохола и пушења.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП