ДА ПОСТАНЕМО ВИДЉИВИЈИ!- МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, у амфитеатру Одсека медицинских студија Ћуприја, Академије васпитачко медицинских струковних студија, одржана је трибина на којој су на тему унапређења положаја са особа са инвалидитетом, говорили предавачи из области образовања и здравства.

Присутнима су се обратили представници школе за ученике оштећеног слуха и говора “11. мај” из Јагодине и њихова гошће из Јапана, дефектолог Саки Матсусе, која већ годину дана борави у Јагодини у оквиру Ерасмус програма размене предавача. Она је представила начин рада у једној од школа у Кјоту у којима се ради са децом са различитим сметњама у развоју, и истакла да су јој веома драгоцена искуства која је стекла током боравка у Србији и да се радује што ће моћи да их пренесе својим колегама по повратку у Јапан.

Јелена Стругар, руководилац ресорног центра школе “11. мај” из Јагодине, каже да су овакве трибине веома драгоцене и да се увек радо одазивају сваком позиву, јер је то прилика да причају о проблемима са којима се деца са сметњама у развоју и њихове породице суочавају, у свим аспектима друштвеног живота, од школског система до свакодневног живота.

Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом први пут је започело 1992. године у циљу промовисања права и добробити особа са инвалидитетом у свим друштвеним сферама, као и повећања свести о положају особа са инвалидитетом у политичком, друштвеном, културном и економском животу. У Републици Србији живи између 700 и 800 хиљада особа са инвалидитетом, од чега је више од половина жена. Њима су јако често недоступне различите услуге, још увек се боре за приступачност и неометано кретање, те су према мишљењима различитих стручњака, једна од најрањивијих и невидљивих друштвених група изложених стереотипима и предрасудама које се споро мењају.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП