ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ У СЕНЦИ ВЕЛИКОГ ЗАГАЂЕЊА

У целом свету 22. априла обележава се Међународни дан планете Земље. Овај датум Генерална скупштина Уједињених нација на предлог боливијске владе 2009. године изабрала је за датум одржавања бројних манифестација и акција које за циљ имају скретање пажње јавности на важност очувања животне средине и промену еколошке свести.

Иницијатива за слављење празника наше планете, међутим, потекла је од америчког сенатора и еколошког активисте Гејлорда Нелсона, који је почетком 1970. године предложио да се национална обука о животној средини назове Дан Земље (Earth Day). Тог 22. априла 20 милиона Американаца (тадашњих 10% популације САД) изашло је на улице протестујући против немара и поступања према животној средини, истовремено захтевајући промену законодавства. Овај догађај сматра се темељем савременог еколошког покрета, а за резултат је имао доношење закона о чистом ваздуху, чистој води и угроженим врстама.

Међутим, Међународни дан планете Земље ове године обележава се у контексту бројних изазова, од којих су највећи глобално загађење и климатске промене. Оцена је стручњака да је након пар деценија успеха “зелених” иницијатива и покрета наступио период назадовања, у коме будућност нашег животног станишта угрожавају климатске промене, загађење ваздуха, нагомилавање пластичног отпада и нестанак читавих биљних и животињских врста. Све ове глобалне претње захтеваће удружени одговор, у који ће бити неопходно да се у подједнакој мери укључе владе, невладине организације и појединци.

 

 

фото:     www.earthday.org

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП