ДАНИ РОМА У ЋУПРИЈИ

Колажним културно-уметничким програмом, Удружење “Роми са Мораве” из Ћуприје, обележило је два веома важна датума, Међународни дан Рома и 40. година постојања и рада једног од најстаријих удружења Рома у Поморавском округу. Манифестација “Дани Рома” својеврсна је презентација културног идентитета ромске заједнице, традиције и фолклора али и начин да се широј заједници укаже на проблеме и стереотипе са којима се ромска заједница суочава. Манифестацију је отворио Иван Бошњак, државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог у влади Републике Србије који је овом приликом истакао да један од главних циљева унапређење образовног статуса младих Рома и поспешивање њихове запошљивости.

На плану образовање, економског оснаживање и укључивање Рома у шири живот заједнице треба још много радити, али је евидентан напредак. Драго ми је што смо данас у Ћуприји где је кроз организовање оваквих манифестација дат напредак у пуној афирмацији Рома и Ромкиња, односно њиховог укључивања у све друштвене процесе, кроз образовање, запошљавање и неизоставно културно деловање. Министарство се труди да примере добре праксе на локалу увек промовише, и да попут локалне самоуправе Ћуприје, рад удружења рома подржи и на овакав начин, истакао је државни секретар Иван Бошњак.

“ Организовање оваквих манифестација од изузетне је важности за ромску заједницу, јер је ово један од начина да разбијемо предрасуде и створимо толерантније друштво. Радује нас што је протеклих година пуно урађено на промоцији образовања код ромске популације, па тако у Ћуприји имамо и чланове наше заједнице са факултетским дипломама,што раније није био случај. Свакако, промоција културе, традиције и језика ромског народа веома је важна јер је то заправо срж и суштина идентитета ромске популације, истакао је Александар Недељковић, ромски активиста и додао да ће уз помоћ локалне самоуправе ова манифестација постати традиционална.

У културно уметничком програму наступили су чланови Омладинског центра Рома из Бора, Плесна група из Шајкаша, Фолклорна секција друштва Рома из Зајечара као и КУД Железничар из Ћуприје.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП