ДИГИТАЛИЗУЈЕ СЕ НАСЛЕЂЕ СРПСКЕ ФАБРИКЕ СТАКЛА

Завичајни музеј у Параћину у сарадњи са Институтом за креативно предузетништво и иновације иницирао је пројекат дигитализације наслеђа параћинске Српске фабрике стакла, једног од највећих произвођача стакла за домаћинство у бившој Југославији. Пројектом под називом “Digital glass Serbia” даће се допринос афирмацији и ревитализацији стакларства као кључним циљевима за 2022. годину, коју су Уједињене нације прогласиле за Међународну годину стакла.

Планирано је да у оквиру овог пројекта буде дигитализовано око 80 примерака од стакла кроз 3D моделовање фотометријском методом, видео анимацијом, као и реконструкцијом предмета који не постоје у физичком облику кроз 3D моделе базиране на старим техничким цртежима и моделима у каталозима који се чувају у Завичајном музеју.

3D примерци стакла омогућиће посетиоцу платформе “Digital glass Serbia” да се упозна са предметима и у дигиталном окружењу истражује технике обликовања и украшавања стакла. На платформи неће бити представљени само предмети који су у режиму заштите и поседу установа културе, већ и репрезентативни примерци стакла који се чувају у приватним збиркама, а који су од значаја за систематско и целовито представљање стакларске историје и праксе.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП