ТРАДИЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА ГЉИВА У НЕДЕЉУ У МОРАВСКОМ ПАРКУ

Обронци Кучајских планина и нетакнути предели надомак Ћуприје спадају у ред најбогатијих налазишта гљива на просторима централне Србије. До сада је на овом подручју пронађено више од 250 различитих врста гљива од којих су многе лековите. Зато и не изненађује податак да се сваке године број учесника и посетилаца манифестације “Дани гљива” увећава а присуство гостију из суседних земаља скупу даје међународни карактер. ” Прошле године, због пандемије корона вируса манифестација није одржана. Ове године, уз поштовање свих епидемиолошких мера заштите изложба гљива биће одржана у Моравском парку у недељу 30 маја у 12 сати, каже Радмило Пецић, председник Удружење гљивара и љубитеља природе “Горун” из Ћуприје и додаје да и ове године неће изостати звучна имена из света микологије.

С обзиром на огромно богатство микрофлоре на подручју наше општине идеја водиља је била да што већем броју људи укажемо на значај гљива, те да кроз дружење и размену искустава склопимо нова познанства а ове пределе сврстамо у врх гљиварских дестинација где им је и место. Треба истаћи да су на овим просторима најзаступљеније врсте вргањ, лисичарка, благва, а од отровних зелена пупавка и заводница.

Удружење гљивара и љубитеља природе „Горун” је еколошко удружење које се првенствено бави проучавањем и заштитом самониклих гљива, али и истраживањем и проучавањем лековитог и другог биља, шумског воћа, птица, и осталог богатства којом обилује природа наших крајева. Удружење је основано 2014. године ради промовисања еколошких, привредних, хуманитарних, едукативних и научних интереса.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП