ДИЈАГНОСТИКА НА НАЈВИШЕМ НИВОУ ПОМОЋУ НОВОГ РЕНДГЕН АПАРАТА

Одељење радиологије Опште болница Ћуприја међу првима је од Владе Србије добило најсавременији дигитални рендген апарат AGFA DR 800, са две рендгенске цеви.

Нови рендген апарат омогућиће поузданију и бржу дијагностику, већу безбедност пацијената и лакши рад радиолога, нарочито у доба пандемије када се на овом одељењу свакодневно уради више десетина рендгенских снимака плућа – изјавио је за Телевизију Поморавље др Иван Милојевић, заменик директора Опште болнице.

Апарат смо одмах инсталирали и ставили у употребу.  У питању је мултифункционална машина помоћу које се не праве само снимци већ, између осталог, може служити за пласирање пејсмејкера. Добили смо и доста респиратора и монитора за пацијенте, те само могу да се захвалим држави што мисли на нас и што са своје стране доприноси осавремењавању наше установе.

У Општу болницу Ћуприја допремљено је и једно од 20 санитетских возила која је Европска Унија кроз програм донација, уз посредовање Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге, доделила здравственим установама у Србији. Нови санитет има најмодернију опрему за пружање помоћи у хитним случајевима, реанимацију и транспорт пацијената у терцијарне установе.

Санитетска возила у нашем возном парку углавном су стара од 13 до 15 година и до сада су прешла више од 500 хиљада километара. Овим новим моћи ће на адекватан начин да се обавља транспорт, што ће свакако олакшати рад лекара и медицинског особља, превасходно када су у питању животно угрожени пацијенти – наводи др Милојевић.

Општа болница се не бави збрињавањем хитних случајева на локалу, то је задатак Службе хитне помоћи у Дому здравља. Ми вршимо транспорт најтеже оболелих ка терцијарним установама, па је самим тим велика и потреба за брзим и безбедним превозом. Више пута смо подносили пројекте за обнову возног парка и, ето, апели су нам се сада исплатили.

У току недеље се из Опште болнице у терцијарне установе транспортује и до троје ковид позитивних пацијената, али је број нон ковид пацијената који због природе болести и тренутног здравственог стања захтевају хитан транспорт далеко већи – наставља др Милојевић.

Међу њима је много кардиолошких пацијената, а најближе ангио сале налазе се у Крагујевцу и Београду. Када неко има инфаркт срца, треба да му се уради коронарографија или угради стент, а да не причамо о случајевима вишеструких тешких повреда које не могу да се третирају овде, такав пацијент мора брзо и ефикасно да се пребаци у одговарајућу установу.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП