ДОМ СРЕЋНО – МЕСТО СА АДРЕСОМ, СЕЋАЊИМА И ЕМОЦИЈАМА

Шта је дом?По дефиницији дом је животни простор који се користи као стално или привремено пребивалиште. Место дефинисано адресом, сећањима и емоцијом. Све ово, и много више од тога чини Дом ученика средњих школа “Срећно”, установу која ученицима нуди много више од смештаја, исхране и васпитног рада, а родитељима оно најважније, мир и спокој. Иако према расположивим капацитетима Дом “Срећно” спада у ред мањих домова, већ годинама уназад чак 30 одсто од пријемне квоте ученика, конкурише за једно од 100 слободних места, колико је и ове године на располагању, и то 53 места за девојчице и 47 за дечаке. Конкурс је отворен од 12. јула, и радује нас што свакодневно примамо пријаве нових ученика из свих крајева Србије. Прошле године, примили смо ученике из 20 различитих општина, од Косова и Метохије до Централне Србије, али је и даље највише ученика из Поморавља, од чега готово 30 одсто са територије Деспотовца. Највише ученика је из Медицинске и Техничке школе, а поносни смо што и ове године имамо интересовање ученика који похађају Технолошку школу из Параћина, каже Татјана Милојевић, директорка Дом ученика средњих школа “Срећно”.

Дом ученика средњих школа “Срећно” кроз програмске циљеве и задатке, поред васпитног рада са децом, обезбеђује адекватне услове за учење и додатну помоћ у извршавању школских обавеза ученика, па је тако годинама уназад, просек оцена на крају године бољи је него на почетку, односно од успеха са којим су ученици дошли у Дом, наставља директорка Милојевић
Школски успех је приоритет на који се обраћа највише пажње, али истовремено, рад васпитача усмерен је на безбедност деце, праћење њиховог напретка у обављању школских и ваншколских обавеза, хигијенских навика. Наш циљ је да наше ученике, припремимо за све обавезе које их очекују, да одавде изађу као снажне личности, спремни да самостално доносе одлуке и напредују у свим аспектима живота, од образовања до запослења.

У протеклих десет година, Дом ученика средњих школа “Срећно” захваљујући ангажовању колектива, уз помоћ и подршку ресорног Министарства и локалне самоуправе, у потпуности је инфраструктурно осавремењен, а ученицима су за живот и школовање, обезбеђени услови каквим могу да се похвале далеко веће установе оваквог типа у Србији. Да се Дом развио у једну од најуспешнијих установа оваквог типа у Србији, сведоче постигнути успеси на регионалним Домијадама као и велико интересовање, од чак 80 одсто ученика да своје слободно време утроше на креативан начин учешћем у различитим секцијама које се у Дому организују.

Наш највећи понос и огледало доброг рада су деца која стасавају у нашем Дому и одлазе у живот као стабилни, смерни и одговорни људи, са поносом је закључила директорка Милојевић.
-Одлазак из родитељског дома није лак, али желим да поручим нашим ученицима, да их овде очекујемо раширених руку, да ће имати подршку, мене као директора, васпитача, стручних лица и оно што је најважније 100 нових другара, са којима ће одрастат и градити пријатељства за читав живот. Родитељима желим да поручим да буду спокојни, јер ћемо о њиховој деци бринути одговорно и посвећено, и да ћемо заједно учествовати у њиховом одрастању, поручила је директорка Татјана Милојевић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП