ДР ИВИЦА ЈОЦИЋ: ФАЈЗЕРОВА ВАКЦИНА ЗА САДА НАЈБОЉИ ИЗБОР

На територији шест општина Поморавског округа у току је вакцинација против коронавируса. Прве дозе Фајзерове вакцине које су пристигле у Завод за јавно здравље “Поморавље” примили су здравствени радници који су се добровољно изјаснили за вакцинацију и особе које стално бораве у домовима за стара лица – изјавио је за Телевизију Поморавље др Ивица Јоцић, епидемиолог и вршилац дужности начелника Центра за контролу и превенцију болести у овој установи.

Најпре смо вакцинисали здравствене раднике у болницама у Ћуприји, Јагодини и Параћину. Тренутно се спроводи имунизација здравствених радника по домовима здравља, а након тога на ред долази медицинско особље у приватном сектору. Све је на добровољној бази, по принципу исказивања интересовања за вакцинацију, а ради се о Фајзеровој вакцини коју за сада имамо и коју требујемо према потребама. Нису се још пријавили сви здравствени радници, али биће ту накнадног пријављивања, зависно од тога када ко буде донео одлуку да се вакцинише. Такође, пошто је могуће бирати вакцину, неки од њих ће обавити имунизацију када стигне вакцина коју су одабрали.

Међу ћупријским медицинарима до сада се вакцинисало 202 запослених у Општој болници, а у Дому здравља жељу за вакцинацијом у први мах исказало је њих 45. Вакцинациони пунктови биће формирани у оквиру домова здравља, по један у свакој општини, чиме ће се спречити расипање вакцина због специфичности паковања – наставља др Јоцић.

У једној бочици има пет доза вакцине, а након растварања могу да стоје само шест сати, што значи да у року од шест сати треба да дође петоро људи да се вакцинише. Због тога смо организовали по један пункт за сваку општину, како би се у одговарајућем моменту вакцинисао потребан број људи и максимално искористила свака бочица.

У Србији су одобрене две вакцине: Фајзерова, чије су прве дозе до сада већ примили здравствени радници и особе у геронтолошким центрима, и руска вакцина Спутњик 5, која је крајем прошле године добила одобрење за употребу. За кинеску вакцину докуметација још није стигла.

Фајзерова вакцина се одмрзава на “Торлаку” пошто се на дужи период чува на температури од -70 степени, а по одмрзавању температура чувања је од 2 до 8 степени изнад нуле. Одмрзнута вакцина може да се искористи у року од максимално пет дана. Уколико се не утроши не може се по истеку рока давати корисницима и практично пропада. Зато је јако важно вакцинацију обавити што ефективније, како би што више људи добило вакцину. Спутњик вакцина се, с друге стране, чува на -18 степени, али је након одмрзавања употребљива само два сата. Како наши вакцинални пунктови имају фрижидере али немају замрзиваче, тренутно се не дистрибуира ова вакцина. Но, држава ради на томе да сваком пункту обезбеди замрзивач за чување Спутњик вакцине, па ће убудуће и она моћи да се даје грађанима.

И поред доступности вакцина велики број грађана и даље је у недоумици да ли да прими вакцину или не. Дилеми додатно доприноси могућност бирања коју вакцину желе да приме.

Ја лично саветујем свима који ме питају да приме ону вакцину која је тренутно присутна. Када говоримо о упозорењима и нежељеним дејствима, Фајзерова вакцина захтева много мање опреза. По упутствима која смо добили, она не треба да се прими у случају лоше реакције на претходну дозу или алергијске реакције на састав вакцине, али реално у њеном саставу и нема превише алергених супстанци. Код руске вакцине званично не постоје контраиндикације, али је много категорија људи набројано под тачком “дати опрезно”. Претпостављам  да ће ретко ко прихватити вакцину уколико себе нађе у тој категорији, а свакако апелујем да се на то обрати пажња. Што се тиче кинеске вакцине, о њој ћемо причати када стигне упутство са подацима.

Након вакцинације осетљивих група и здравствених радника, за вакцинацију против коронавируса могу се пријавити и грађани преко портала еУправа, где попуњавањем упитника и слањем захтева могу исказати интересовање за вакцинисање. Ускоро ће то моћи да учине и телефонским путем.

Према речима др Ивице Јоцића, прележано обољење није контраиндикација за имунизацију, само треба испоштовати време од престанка симптома до имунизације у трајању од 28 дана. То значи да особе које су прележале ковид-19 могу бити вакцинисане месец дана након престанка симптома болести.

 

 

Коментари

There is 1 comment for this article
  1. Neko iz mase 14. јануар 2021. 15:32

    Naravno da dr Ivica preporučuje američku vakcinu, jer posle ruske ne treba da se pije alkohol nekoliko nedelja (if you know what i mean).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП