др СЛОБОДАН ГАЈИЋ: ВИРУСОМ КОВИД-19 ЗАРАЖЕНО 9 ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА

Деветоро здравствених радника Опште болнице у Ћуприји позитивно је на вирус Ковид-19, изјавио је за Телевизију Поморавље Слободан Гајић, директор Опште болнице Ћуприја. У терцијалне здравствене установе КБЦ “Драгиша Мишовић“ и КБЦ „Земун“ на лечењу се налази троје лекара, док се један лекар налази у кућној изолацији. Двоје медицинских техничара такође је упућено у терцијалне здравствене установе у Београду, док се остали налазе на кућном лечењу и под надзором су инфектолога. Према још увек незваничним информацијама, како истиче др. Гајић, један од лекара са одељења урологије, који је био позитиван на корона вирус, преминуо је услед последица вируса. Доктор је био примарно збринут на одељење ћупријске болнице након чега је транспортован у КБЦ „Земун“ где је преминуо.

-Према осталим особама које су биле у контакту са зараженима већ су предузете све мере. Узето је 26 биолошких узорака и очекује са да ускоро стигну резултати. Они тренутно немају здравствених тегоба и добро се осећају, каже др Гајић.

Према његовим речима, већина инфицираних лекара и здравствених радника у епидемиолошкој анкети изнели су податак да су се заразили контактом ван болнице, у контакту са повратницима из иностранства или на местима која немају везе са здравственом установом .

О почетка проглашења пандемије Ковида-19, Општа болница у Ћуприји определила је 2 засебне јединице на припремно- тријажном одељењу. Респираторна јединица опремљена је са два респиратора, 5 монитора и 5 болничких постеља и спремна је да прими и по протоколу збрине све пацијенте који имају повишену температуру и респираторне тегобе и под сумњом су на корона вирус. Сви остали пацијенти са другим соматским стањима збрињаваће се у засебном делу јединице, без могућности да дођу у контакт са потенцијално зараженим особама.

За потребе збрињавања пацијената са сумњом на корона вирус Општа болница је у функцију ставила 4 одељења: инфективно, грудно, кожно одељење као и центар за рехабилитацију са укупним капацитетом од 100 болничких постеља. До сада је у ћупријској болници под сумњом на корона вирус прегледано 135 пацијената из читавог Поморавског округа. Тренутно је у болници хоспиталозован 61 пацијент по сумњом на ковид-19 од чега су на тестирање послати узорци 42 пацијента, који ће по приспећу резултата бити упућени на лечење у терцијалне установе. Како је број пацијената тренутно мањи од расположивих постеља, то даје могућност да се у двокреветним собама смести по један пацијет а у собама са више кревета по два пацијента на прописаној удаљености од два метра уз примену свих заштитних мера. Свакодневно на овим одељењима 24 сата дежурају лекари инфектолози и пулмолози који одлучују о даљем третману пацијената.

Директор болнице похвалио се изузетном сарадњом са Домом здравља и  ЗЗЈЗ „Поморавље“ и још једном истакао да су епидемиолози ти који, на основу епидемиолошке слике и анкете одлучују коме ће се узети биолошки узорак а коме не. Епидемиолози ћупријског Завода до сада су узели преко 200 узорака који су послати у референтну установу на анализу, додаје др Гајић.

Увођењем ванредног стања у значајној мери промењен је и рад Опште болнице. Рад болнице ограничен је само на хитна стања а здравствена заштита и даље се пружа деци, трудницама, онколошким пацијентима и пацијентима са хитним стањима у области интерне медицине и хирургије.

Доктор Слободан Гајић искористио је прилику да још једном апелује на људе да се придржавају препоручених мера заштите, да буду одговорни како према себи, тако и према другима у свом окружењу и на време реагују на појаву првих симптома болести. Такође је истакао да је битно да се сви информишу из валидних и поузданих извора како би се спречиле гласине и непроверене информације.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП