НА КОНКУРС ЗА НАГРАДУ “МАТИЋЕВ ШАЛ” ПРИСТИГЛА 32 НАСЛОВА

Ове године, према речима чланова жирија, на адресу Народне библиотеке “Душан Матић” пристигао је велики број збирки песама младих аутора из земаља бивше Југославије, Србије и једна збирка песама аутора из Бугарске, која је преведена на српски језик.
Ово престижно књижевно признање додељује се од 1990. године а до сада су се Матићевим шалом “огрнула” 32 млада песника, којима је награда додељена за прву књигу песама.
Међу досадашњим добитницима “Матићевог шала” налазе се многи који су у наредним годинама по добијању награде, постали значајни писци, књижевни критичари, издавачи. Међу првим добитницима су Ласло Блашковић, управник Народне библиотеке Србије, Драган Бошковић, редовни професор Филолошко уметничког факултета у Крагујевцу, Гојко Божовић уредник издавачке куће Архипелаг, Зоран Богнар, песник, есејиста, један од првих добитника књижевне награде “Матићев шал” Дејан Алексић, Јасмина Топић, Марија Миладиновић, Јулијана Јанковић, Лена Волгин и прошлогодишњи добитник, Коста Косовац.

Награда за најбољу прву књигу песама, састоји се од уникатне повеље, плакете, ручно плетеног шала и новчаног износа, а биће додељена на завршној вечери овогодишњих 41. Матићевих дана у суботу, 13. септембра.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП