ДРЖАВНА СЕКРЕТАРКА У ЋУПРИЈИ: ДЕМОГРАФСКО ПИТАЊЕ ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА ВЛАДЕ!

Државна секретарка за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић посетила је Ћуприју и у разговору са локалним руководством упознала се са мерама које спроводи локална самоуправа и демографском ситуацијом у општини Ћуприја. Челни људи општине Ћуприја и представици Центра за породични смештај и усвојење и Центра за социјални рад, упознали су државну секретарку са мерама које локална самоуправа спроводи у циљу бриге о породици и демографском ситуацијом, али и са проблемима у чијем решавању би могло помоћи новоформирано Министарство за бригу о породици и демографију.

Питање демографије је национално питање број један, и државе и сваке локалне самоуправе и сваког појединца. Ситуација у Републици Србији по питању наталитета је уједначена у читавој Србији. Од 169 општина у Србији само су три са позитивном стопом наталитета. Од пресудне је важности да заједничким снагама створимо добре услове за живот младих на локалном нивоу, како би се променила суморна статистика и стопа родности повећала, нагласила је државна секретарка Миловановић Минић

Према њеним речима, новац није пресудан за овакве демографске прилике јер се и остале, далеко развијеније земље Европе суочавају са ниском стопом родности. “Црвени аларм није укључен само у Србији, већ и у окружењу. Све је мање деце а статистички подаци су поражавајући, сваки пети становник наше земље је старији од 65 година а тек сваки седми млађи од 14 година, додала је државна секретарка.

Питање демографске политике није питање само једне општине, само једног мандата Владе. То је задатак на дуге стазе и питање у чијем решавању сви морају да учествују. Наше Министарство снажно подржава Програм развоја “Србија 2020-2025” који поред великих инвестиционих планова, заправо настоји да задржи младе људе у својим срединама да ту оснивају породице и настављају живот, јер се управо ту, у позитивном смеру мењају прилике за живот.

Председник општине Ћуприја Јовића Антић истакао је да локална самопурава у Министарству за бригу о породици и демографију види доброг партнера, те да се резултати не могу очекивати на краткорочном нивоу већ искључиво кроз партнерство између локалне самоуправе и државе.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП