ХИТНА САНАЦИЈА КВАРА НА ГЛАВНОМ ЦЕВОВОДУ ИЗ ПРАВЦА ПАРАЋИНА

Због хаварије коју је изазвало пуцање цеви на магистралном цевоводу између Параћина и Ћуприје, Ћуприја је остала без дотока воде са изворишта Света Петка, одакле град добија највећу количину воде. Траса цевовода је изузетно неприступачна, са доста вертилкланих падова и обрасла растињем, па је тако било веома тешко лоцирати место на коме је дошло до пуцања цеви. Екипе ЈКП “Равно 2014.” тренутно раде на измуљивању терена и замени цеви у дужини од 5 метара, каже Дејан Ристић, директор ЈКП Равно 2014.

Квар је настао на око 700 метара од растеретне коморе на Карађорђевом брду. Траса цевовода овде се протеже по веома неприступачном терену кроз шумовит терен, па је било потребно раскрчити растиње како би се лоцирало место на коме је дошло до пуцања цеви. Цементно азбестна цев промера 400 мм пукла је на два места, тако да није било могуће постављање никакве амро спојке, већ ће цев бити замењена у дужини од 5 метара.

Оба изворишта и Стрелиште и Немања раде пуним капацитетом али то је свакако недовољна количина воде да се омогући неометано водоснабдевање на читавој територији града, каже Ристић и додаје да ће након замене хаварисаног дела водовода, морати да се изврши провера притиска како не би дошло до преопретећења система.

Очекујем да до краја дана завршимо замену цеви, а колико већ сутра наставићемо са бетонирањем и провером система. Кварови на овој траси нису чести, обично се дешавало да два пута годишње буде озбиљнијих проблема и пуцања азбестних цеви цевовода који је стар готово пола века, превасходно због конфигурације терена и честог слегања тла.

Реконструкција и замена магистралног цевовода од света Петке до Параћин азапочета је пре три године а обе општине заједничи су иневестиралe у овај веома важaн пројекат. Општина Ћуприја започела је радове бушењу бунара на Стрелишту, а ове године опредељена су средставa за изградњу нових бунара у Супској, чиме ће бити обезбеђене додатне количине воде, па се у периоду смањене издашности изворишта Света Петка град неће суочавати са отежаним водоснабдевањем.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП