РАВАНЕЛИУС – ФЕСТИВАЛ ОД РЕГИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

Музика спаја људе. Њен језик сви говоре. Разумемо се – рекла нам је македноска диригентица Ђурђица Дашић, која је је завршне вечери четвртог Раванелиуса наступила са камерним оркестром “Профундис”. Класика савремених композитора била је на репертоару ансамбла који постоји четири године и који иза себе има велики број концерата широм Европе.

Чули смо за Раванелиус и драго нам је што смо у граду музике и музичких талената – рекла је Ђурђица Дашић.

Очигледно да нема озбиљнијег оркестра у Србији и окружењу у коме не свира неко од бивших ученика Школе за музичке таленте. У “Профундису” то је Божидар Пејић, рођени Параћинац, који каже да је најлепши део живота провео као ученик ШМТ, баш у згради и сали где је после много година имао част да поново свира. Раванелиус је постао престижни фестивал. Познајем Драгана Ђорђевића и хвала њему и екипи која организује овако нешто, јер нам је преко потребно – рекао је Божидар Пејић.

Солиста и звезда вечери био је најбољи српски кларинетиста Огњен Поповић. “Профундис” и он поделили су задовољство заједничког наступа, све у част ћупријске публике и четвртог Раванелиуса.

Врло радо ћу се одазвати новом позиву за наступ јер сам емотивновезан за Ћуприју и овај крај. Овде сам пре тридесет година са оркестром ШМТ започео своју професионалну каријеру. То су данас све моји пријатељи и сарадници. Драго ми је што Раванелиус постоји – рекао је Огњен Поповић.

Спуштена је завеса на четвртом фестивалу музичке изузетности. Оборени су сви досадашњи рекорди по посећености програмима, а они су били врхунски, у сваком смислу, чак и за фестивале са дужом традицијом – речено је на затварању. Раванелиус је још једном оправдао своје постојање и, полако, постаје престиж у свету класичне музике. Због тога и не чуди што је прошле године добио награду часописа “Класика”, за фестивал од регионалног значаја.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП