ХОРЕУМ МАРГИ СПОМЕНИК КУЛТУРЕ И ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА У ЦЕНТРУ ГРАДА

Комплекс римског града Хореум Марги, са североисточном кулом, као својим истакнутим делом, спреман је за приказивање јавности. Према речима археолога Марије Каличанин Крстић, која је руководила пројектом археолошких истраживања и конзервације, Ћуприја и Хореум Марги, као њена претеча и симбол, имају све услове да постану туристичка атракција на „царском друму“, доступна свима, и намерницима и, пролазницима, који се крећу главним ауто – путем у Србији.

Општина Ћуприја ће помоћи да се пројекат приведе крају и буде препознатљиво обележје житнице Мораве. Такође, радићемо на промоцији пројекта код ресорних министарстава како би обезбедили сва потребна средства да овај посао до краја буде завршен – рекла је Јелена Ђулинац, председница општине Ћуприја, која је са стручњацима Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца обишла Хореум Марги.

Велики посао урађен је у периоду од 1989. године до данас. Највише у последњих неколико година, када су велика средстава уложена да би се археолошка истраживања покренула са мртве тачке. Сада имамо потпуно сагледиву североисточну кулу и делове бедема Хореу Маргија – рекла је археолог Марија Каличанин Крстић.

Посетиоци већ долазе и желе да виде шта се то крије иза зидина. Не верују да се ради о аутентичном споменику културе, односно делу римске империје која је се налазила између обала Велике Мораве и Раванице – рекао је Новак Новаковић, директор музеја Хореум Марги Равно.

Прва фаза конзерације је завршена. Министарство је обезбедило 2,8 милиона динара, општина је додала још 800 хиљада и то су средства са којима се располагало. Пред нама је велики посао који са собом носи друга фаза обнове римског града – рекао је директор Новаковић.

За наставак радова потребна су средства од 22 милиона динара. Надамо да ће ресорно министарство наставити да подржава рекоснтрукцију Хореум Маргија. Општина Ћуприја увиђа и зна колику вредност он има за град, те очекјемо да радову убрзо буду настављени, за добро културе Србије – закључио је Новаковић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП