МАСТЕРКЛАС НА РАВАНЕЛИУСУ 2024

Сваки велики фестивал уметничке музике који држи до свог реноме има и едукативни карактер. Традиционално на Раванелиусу мастеркласови су веома посећени и на њима се може науичити оно што се, можда, у свакодневној настави не примењује. Обично су то мале тајне великих мајстора, као што је то случај на Раванелиусу. Полазницима су држани мастеркласови виолине, виоле, виолончела и контрабаса. Виолиста Љубомир Милановић је био ученик Школе за музичке таленте, а сада је цењени професор виоле и врсни инструменталиста. „Мастеркласови су прилика да своје знање стечено у ово и другим школама и академијама пренесемо ученицима и студентима. Драго ми је што сам и ове године део лепе приче која се зове Раванелиус“, рекао је Милановић.

Мастеркласове држали су још и Никита Борисоглебски, Максим Ризанов, Марија Шпенглер Марковић, Ризван Сума, Ела Бокор и Слободан Герић. Разоварали смо са гостом из Русије професором виолине Никитом Борисоглебским и виолинисткињом Маријом Шпенглер Марковић. Никитга каже да је уживао са студентима ових неколико дана у Ћуприји. Драго му је што се озбиљно и предано ради са јако малом децом и што је ШМТ конципирана као и школа за музичке таленте у Русији. Марија Шпенглер Марковић је други пут на Раванелиусу. Своје студенте је учила да уживајју у музицирању, да емоције деле са публиком и на тај начин комуницирају са њом. Раванелиус је велики фестивал и потребан је Србији – рекла је професорка виолине Марија Шенглер Марковић.

Полазници мастеркласова били су ученици ШМТ и гости из иностранства. Њима су уручена уверења о завршеним мастрекласу. Млади уметници су демонстрирали врхунско музицирање на завршном коцерту који је одржан у камерној сали школе.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП