ИДЕМО КА ДЕЦЕМБАРСКОМ СЦЕНАРИЈУ АКО СЕ ХИТНО НЕ СМАЊИ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ

Стање у Ћуприји је епидемиолошки алармантно. Болнички капацитети се убрзано попуњавају, а међу оболелима је све више деце, радно способног становништва, као и читавих породица – саопштено је на седници Штаба за ванредне ситуације општине Ћуприја одржаној по хитном поступку.

Задња недеља фебруара била је изразито неповољна, а број инфицираних у односу на број тестираних се креће између 40 и 50 одсто у зависности од дана тестирања. Говорећи у бројкама, у фебруару су се у Ћуприји коронавирусом инфицирале 543 особе од 1 436 тестираних, па тешко да можемо говорити о стабилизацији – рекао је за Телевизију Поморавље др Горан Радовановић, директор Завода за јавно здравље “Поморавље”.

То је просто континуитет стања од новембра прошле године наовамо, које никако не успевамо да побољшамо. Нарочито је лоше протеклих недељу дана јер заражени чине више од половине тестираних и то одсуство стабилизације директно не дозвољава да дође до пуног изражаја вакцинација становништва. Стопа инфицираности од 1 900 људи на 100 хиљада становника, колико је то тренутно у Ћуприји, заиста је висока. Овако није било ни у најтежим месецима пандемије.

Болнички капацитети се убрзано пуне, а број хоспитализованих пацијената прети да достигне мартовски ниво. У јеку пандемије на ковид одељењима Опште болнице Ћуприја било је смештено највише 107 пацијената. У овом моменту од расположивих 120 кревета заузето је 97 – каже др Слободан Гајић директор Опште болнице.

Међу њима је 68 особа из Ћуприје, од чега доминирају они са тежом и тешком клиничком сликом. У овом маху пандемије има много оболеле деце школског узраста која су на кућном лечењу, али и случајева породичног заражавања који се неретко завршавају трагично.

Владимир Васиљевић, заменик председника општине Ћуприја, истакао је да је једини кључ за сузбијање ковида-19 масовна вакцинација и придржавање мера докле год се не изађе “из зачараног круга”. До сада је 5 537 Ћупричана примило вакцину против коронавируса, а очекујемо да током наредног месеца тај број утростручимо – додао је Васиљевић.

Из Штаба за ванредне ситуације су најавили појачану контролу рада угоститељских објеката и примену свих мера које је донео републички Кризни штаб, уз апел грађанима да се придржавају мера заштите како се у Поморавском округу не би поновио децембарски сценарио када је од коронавируса преминуло готово 200 људи.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП