ИМУНОЛОЗИ ПОТВРДИЛИ: ЗА ТРЕЋУ ДОЗУ МОЖЕ СЕ ИЗАБРАТИ БИЛО КОЈА ВАКЦИНА

У ћупријском Дому здравља почела је имунизација грађана допунском, односно трећом дозом вакцине против коронавируса. Одaзив грађана је задовољавајући, а трећу дозу вакцине моћи ће да приме сви они који су ревакцинисани пре шест месеци – каже докторка Ивана Урошевић, специјалиста опште медицине.

Према мишљењу имунолога вакцине међусобно нису контраиндиковане, што значи да за трећу дозу можете забрати коју год вакцину желите, без обзира на то коју сте примили претходна два пута. Једино упутство које смо добили везано је за руску вакцину и оно подразумева да, уколико желите да као трећу дозу примите Спутњик, биће вам дата такозвана прва компонента.

Трећа доза вакцине посебно се препоручује људима са слабим имунитетом, особама које су имали трансплантацију коштане сржи или органа, старијима од 70 година, корисницима и запосленима у домовима за старе, запосленима у здравственим установама, као и путницима у међународном саобраћају. Према речима докторке Урошевић, све већи је број и оних који се одлучују да приме прву дозу вакцине.

Гужва у чекаоницама варира од дана до дана, ту нема правила. Некад се деси да чак половину примилаца вакцине чине они који су дошли по прву дозу, што значи да се полако повећава интересовање за имунизацију. За прву дозу заказивање и даље није неопходно, а друга доза се, наравно, даје после три седмице у складу са методолошким упутством.

Нежељених реакција на трећу дозу вакцине готово и да нема, осим уобичајене боли на месту убода и благе температуре. Грађани који желе да приме допунску дозу вакцине не морају се сами пријављивати, већ ће бити контактирани СМС-ом или мејлом са линком на порталу еУправа, где могу да виде да ли им је препоручена ова доза или не.

Према расположивим подацима, највећи број грађана Србије примио је кинеску вакцину “Синофарм”, јер је она у почетку била најдоступнија. Затим следи америчко-немачка вакцина “Фајзер-Бионтек”, руска “Спутњик”, а најмање људи у нашој земљи примило је вакцину британско-шведске фармацеутске компаније “АстраЗенека”.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП