ИСТОРИЈА ДУГА СКОРО ДВА ВЕКА

Почели су радови на уређењу цркве светог Ђорђа. Према речима старешине протојереја Рајка Рајковића биће замењен под и постављено подно грејање. Велики посао биће и санирање влаге која се појавила на зидовима и оштетила живопис и фасаду.

Иконостас са рестаурираним, оригиналним иконама чека на постављање, када буду завршени унутрашњи радови – рекао је протојереј Рајковић. Планирали смо још много радова у самој цркви и дворишту како бисмо спремно дочекали и обележили велики јубилеј, 200 година од изградње цркве – рекао је старешина протојереј Рајко Рајковић.

Подсећамо да је изградња цркве светог Ђорђа започета 1834. године, по налогу кнеза Милоша, на дан када је у Ћуприји 1833. године сахрањен јунак српских устанака Цинцар Јанко Поповић.

Црква је један од најстаријих објката у граду. Иконостас од дрвета постављен је 1837/38 године, а звоник је подигнут 1900.

У својој дугој историји црква је забележила много догађаја. Занимљиво је да се у њој 1849. године венчао чувени научник Јосиф Панчић, који је оженио Људмилу, ћерку инжењера барона Франца Кордона. У цркви се налази и биста краља Александра Карађорђевића, дар ћупријског женског удружења “Кнегиња Љубица”.

До данас црква је доживела неколико обнова. Занимљиво је да је иконописана тек 1983. године, а помоћни објекти изграђени су 1995. године. Комплетна рестаурација крова и спољне фасаде извршена је 2003. године.

Садашњи радови се делом финасирају средствима локалне самоуправа по програму помоћи верским заједницама, од спонзора, донатора и верног народа. Црква светог Ђорђа се захваљује свима који су до сада помагали и позива људе добре воље и могућности да учествују у њеном реновирању. Свештенство цркве светог Ђорђа моли за разумевање и обавештава вернике да ће се, док трају радови, Богослужења обављати у црквеној сали.

Протојереј Рајко Рајковић очекује да Ускршња литургија буде служена у реновираној цркви.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП