ИЗМЕЂУ ЖЕЉА И МОГУЋНОСТИ

Одржан је 12. НОУ Фест, највећи сајам образовања јужно од Београда. Ништа није важније нити битније од трајања. НОУ Фест, сајам образовања, који су пре 12 година покренули чланови НОУ Тима (организације за подршку науци, образовању и уметности) превазишао је њихова очекивања. Лепо је када нам после толико времена прилазе сада већ озбиљни људи, и хвале се како су свој пут ка будућности, звању, опредељењу, пословном животу, трасирали овде, на сајму образовања – каже професор Дејан Милуновић, један од чланова НОУ Тима.

ФЕСТИВАЛ ОБРАЗОВАЊА – ТРАЈАЊЕ КАО РЕЗУЛТАТ УСПЕШНОСТИ

Данас, НОУ Фест је постао редовна ствар, део обавезног годишњег окупљања, који и даље врши своју мисију – популарише науку, културу, уметност – једном речју образовање – нагласио је Дејан Милуновић и подсетио да на самим почецима није било лако. Хала спортова у Ћуприји је пуна и кроз њу за два дана прође између три и четири хиљаде младих људи. Сада смо стигли до бројке од 40 факултета и високошколских установа и преко 20 средњих школа које промовишу своје образовне профиле и занимања – закључио је Милуновић. Он је подсетио да је сајам образовања и својеврсни фестивал, јер окупља људе од знања који су држали предавања, едукације, часове популарне науке, технике, психологије, рачунарства, војне и полицијске опреме и многих других области.  Тако је и данас. НОУ Фест пружа све могућности младим људима да се определе и изаберу свој пут у будућност.

ИНФОРМИСАНОСТ

Анкета међу младим људима, будућим академским грађанима ове земље, каже да је НОУ Фест велика помоћ при одабиру факултета или високе школе струковних студија, нарочито онима који су још увек неопредељени у избору. Они кажу да су захвални што на једном месту, из прве руке, могу да добију све потребне информације, неопходне за наставак школовања. Уз то, велику помоћ пружају и студенти на штандовима, који им преносе своја искуства о начину студирања и евентуалном будућем запослењу.

This slideshow requires JavaScript.

ОЧИ ПУНЕ ЗНАЊА

Слична је ситуација и када су у питању средње школе у Поморављу. Борба за ученике, за наставне програме, популаризација дуалног образовања, проходност ка факултетима и високим школама. Све на једном месту. Четрнаестогодишњацима треба помоћи да буду слободни у свом опредељењу. Да слушају своје унутарње инстикте али, и да прате савремене трендове, како би пронашли себе током будућег школовања. Преко 20 образовних установа из Поморавља и околине представило је своје образовне профиле и програме рада будућим средњошколцима. Општина Ћуприја, као главни покровитељ сајма, може бити задовољна организацијом и успехом који је сајам постигао, гледано очима младих људи. Очекивања су испуњена, и више од тога  – рекао је Ђорђе Нешковић, општински већник за просвету и образовање.

ГИМНАЗИЈА

Гиманзија, као најстарија средњошколска установа у општини, истиче се својим актвностима на пољу интеркултуре, односно успостављањa веза са сличним школама у свету. По правилу овде сваке године борави једно, а неретко и двоје деце из света, који ће своје школовање завршити у Ћуприји. Овог марта у Гимнaзији је на седам дана боравило још петоро ученика из Русије, Турске, Индонезије и Италије. Занимљиво је да сви они разумеју српски језик и чак се помало служе њим. Ову размену ученика и њихово школовање омогућила је Интеркултура.

ТЕХНИЧКА И МЕДИЦИНСКА ШКОЛА

Техничака школа се у последњих неколико година веома модернизовала и постаје све интересантнија младим људима. То се видело и на сајму. Посесбно је истакнут модел дуалног образовања и стипендирање ученика, које спроводе општина Ћуприја и Република Србија. Медицинска школа је традиционално најзапаженија. Ћуприја, као град медицине, чува своју посебност, коју будући медицинари, из године у годину, оплемењују новим садржајима и могућностима школовања и напредовања у струци.

This slideshow requires JavaScript.

Ту је Дом ученика средњих школа “Срећно”, који већ 51. годину пружа услуге смештаја, исхране и васпитно рада са средњошколцима који долазе на школовањe у Ћуприју и околна места. Такође, овај дом нуди и могућност исхране студентима Високе медицинске школе струковних студија.

ПОРУКА ОРГАНИЗАТОРА

Пронађите свој будући позив на сајму образовања, поручили су организатори. Још једно успешно окупљање, које ће бити још успшније ако неко од ових младих људи упише неку од школа које су се представиле на нашем сајму – рекла је Весна Тодоровић чланица НОУ Тима.

Млади живе брзо и динамично. На то их тера темпо друштвених мрежа које нуде безброј информација. У свему томе се треба санћи и правилно реаговати. Зато је сајам образовања НОУ Фест идеалан, јер на пријемчив, модеран, а опет традиционалан начин упознаје младе људе са великим бројем високошколских и срењошколских образовних установа са читаве територије Србије и Поморавља, нарочито када су у питању средњошколски програми, образовни профили, академске перспективе и будуће запослење.

Традиционално, НОУ Фест помажу многобројни спонзори и општина Ћуприја као покровитељ.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП