ЈАМСКИ РУДНИЦИ УГЉА РАДЕ ПУНИМ КАПАЦИТЕТОМ

Свих девет јамских рудника угља у Србији од данас ради пуним капацитетом, потврдио је директор Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља ,,Ресавица” Марко Вуковић.

“Рудници нису престајали са производњом током ванредног стања. Једино су рудници “Соко” и “,Лубница” последњих дана радили смањеним капцитетом јер је обављано тестирање рудара на коронавирус, али данас смо наставили са производњом у уобичајеним оквирима.”

Према Вуковићевим речима, рудници ,,Ресавице” су од почетка ванредног стања примењивали све мере заштите рудара које су препоручене из Кризног штаба Владе Србије. Рудари и сви запослени добили су заштитне маске за вишекратну употребу које обавезно морају носити, приликом доласка на посао мери им се телесна температура и врши се дезинфекција руку алкохолом.

“Рудници ће такве мере задржати и после укидања ванредног стања. Када дођу на посао са маскама запослени дезинфикују руке, рудари се пресвлаче у групама и прозивају у групама од максимално четири особе, и затим тако одлазе до радног места. То је веома тежак посао, захтева максималну психофизичку спремност јер је глава свакодневно у торби”, истиче Марко Вуковић.

Како кажу у ЈП ПЕУ “Ресавица”, пандемија коронавируса омела их је у реализацији уговора о набавци машина за копање угља, вредног 10 милиона евра. На срећу реч је само о привременом одлагању, те ће прва инвестиција у руднике после 30 година, захваљујући којој ће се ставити тачка на мануелни рад, бити остварена убрзо након укидања ванредног стања.

“То ће значити увођење савремене технологије, повећање капацитета, драстично повећање безбедности и заштите рудара, као и хуманизацију рада. Захваљујући разумевању председника Вучића и Владе Србије, у јамским рудницима угља препозната је будућност енергетике. Сем тога, Влада је платила повезивање радног стажа рудара за период од 2011. до 2012. године, и исплатила заосталу разлику за сменски рад у висини од 1,5 милијарди динара насталу до 2012. године”, закључио је директор Вуковић.

This slideshow requires JavaScript.

 

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП