ЈОШ НИЈЕ КАСНО ЗА ВАКЦИНУ ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА, У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА ИМА ДОВОЉНО ДОЗА

Имунизација против сезонског грипа на територији Поморавља почела је првог октобра прошле године, када је за потребе вакцинисања медицинског особља и становништва за шест општина округа у неколико транши испоручено укупно 20 340 доза вакцине.

У првом таласу бесплатне имунизације ЗЗЈЗ “Поморавље” добио је 9 700 вакцина које су према потребама расподељене вакцинационим пунктовима у домовима здравља, а готово све вакцине тада су искоришћене у кратком року – каже др Ивица Јоцић, в.д. начелника Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље “Поморавље”.

У нашем округу се сваке године против сезонског грипа вакцинише у просеку око 11 хиљада људи, једино се у време појаве птичијег и затим свињског грипа због скептичности грађана према вакцини број интересената био преполовио. “Торлакова” вакцина ове сезоне дистрибуирана је у три наврата, укупно 3 300 доза, док је “Vaxigrip” вакцина коју могу да приме и деца узраста од 2 године па навише пристигла у два контингента, укупно 7 300 доза.

Сезонска вакцина против грипа, подсећају епидемиолози, препоручује се особама које болују од хроничних болести плућа, бубрега или кардиоваскуларног система, од шећерне болести и особама са ослабљеним имунитетом. Препорука је и да се вакцинишу све особе старије од 65 година, запослени у јавним службама и особе смештене у геронтолошким центрима.

Веома је важно што је ове године вакцинација против сезонског грипа кренула на време и што су људи схватили њену важност. Практично смо се уклопили са кретањем сезонског грипа, јер је након примања вакцине потребно две до три недеље да се стекне имунитет – наставља др Ивица Јоцић.

Грип се на нашој територији обично јавља пред Нову годину, а према искуству у задњих десет година врхунац достиже у периоду између 15. фебруара и 15. марта. То значи да они грађани који се још нису вакцинисали, а имају жељу, још увек нису закаснили за имунизацију. Вакцину такође могу примити и усред епидемије, ако до тог момента нису дошли у додир са вирусом грипа, и самим тим за две-три недеље створити одговарајући имунитет.

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП