МИХАИЛОВИЋ ОПЕТ НАЈЧИТАНИЈИ У БИБЛИОТЕЦИ “ДУШАН МАТИЋ”

Најчитанија књига у Народној библиотеци “Душан Матић” током 2020. године је роман “Гори Морава” академика Драгослава Михаиловића. По изворности и емотивној енергији ово је можда најснажније дело писца који је српској књижевности подарио романе “Кад су цветале тикве”, “Петријин венац” и “Чизмаши” – кажу критичари.

Прича о детињству јунака Стевана у српској варошици на Морави 30-их година 20. века заправо је пишчева горка исповест о његовој младости, у којој кроз незаборавне дијалоге оживљава ликове родбине и пријатеља, а опис опраштања од оца на самрти спада у најбоље странице савремене српске прозе.

Од домаћих аутора високо се котира и роман “Време искушења” Дејана Николића, док су међу најчитанијим и три романа новинарке и књижевнице Весне Дедић: “Заувек у срцу”, “Не гледај преко рамена” и “Ти си мени све”. Када су страни аутори у питању, на листи најчитанијих налази се роман “Ветрењаче богова” Сиднија Шелдона, роман “Девојка од папира” француског писца Гијома Мисоа, Шекспирова трагедија “Ромео и Јулија”, те еп “Илијада”.

Када је реч о Дечијем одељењу, и током 2020. године најмлађи читаоци бавили су се обрадом дела из обавезне школске лектире, па је међу најчитанијим књигама роман “Хајдуци” и “Аутобиографија” Бранислава Нушића, Андрићеве “Приповетке”, избор позоришних комада “Мала школска позорница” и Шћекићева “Ружица и њене птичице”. Они који воле изазове и решавање математичких проблема интересовали су се за књигу “Имате ли кефало” аутора Шимона Ђармантија, љубитељи авантуре дружили су се са Штрумфовима и Снежним чудовиштем, белгијског стрип аутора Пејоа, док су се девојчице одлучиле за роман Емануела Ригона “Како да преживиш ако си девојчица” и “200 начина да победиш досаду” Пола Скота.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП