ЈУБИЛЕЈ ЋУПРИЈСКЕ БИБЛИОТЕКЕ- 155. ГОДИНА РАДА

Међу првих 79 читалишта у Србији која су крајем 19. века отворена у Србији, нашла се и прва читаоница у граду на Морави. Читаонца је почела са радом 29. децембара 1868. године захваљујући Антонију Пеливановићу, тадашњем председнику ћупријског Окружног суда и народном посланику. Народна библиотека “Душан Матић” овај датум слави као своју годишњицу а ове године обележиће 155-у.

Тим поводом, у четвртак 21. децембра са почетком у 17 сати, у косој сали Гимназије биће одржана свечана академија.

За 155 година ова установа културе прешла је пут од месног читалишта до самосталне установе. Током овог дугог периода, Библиотека у Ћуприји се доста мењала: мењала се зграда, назив, књижни фонд, број запослених. Али, мисија Библиотеке свих ових година остала је иста: то је било место где се житељи нашег града окупљају око књиге, место где се развија и шири љубав према књигама и читању.

Библиотека је истински чувар колективног памћења. Све ово нас с разлогом чини најважнијом установом културе у граду.

Библиотека данас има близу 5000 чланова, а право на бесплатан упис имају деца предшколског узраста и ученици првог разреда основних школа, деца из хранитељских породица, пензионери, грађани старији од 65 година и добровољни даваоци крви.
Књижни фонд библиотеке броји око 65. 000 књига. Поред књига, корисницима наших услуга у Читаоници на располагању стоје и дневне новине и велики број других стручних часописа.

Поред освоје основне библиотекачке делатности, издавања књига, библиотека је током година постала чувар културног наслеђа, место окупљања песника, писаца, књижевних критичара, а своју делатност проширила је и на организацију музичких вечери, разних радионица, промоције књига, концерата и представа. Најважнија културна манифестација коју библиотека организује јесу Матићеви дан, коју подржава и Министарство културе.

Планови за будућност везани су за даље унапређење рада у области библиотечко-информационе делатности. То подразумева даље побољшање техничке опремљености библиотеке и континуиран рад на обнови књижног фонда новим публикацијама. У културно-образовној делатности, различитим програмима и активностима, библиотека ће наставити рад на популарисању књига и читања код најмлађе популације.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП