КЊИГЕ КОЈЕ СМО ЧИТАЛИ ТОКОМ 2021.

Ћупричани су из Народне библиотеке “Душан Матић” у 2021. години највише позајмљивале историјски роман Дејана Николића “Време искушења”, “Гори Морава “ академика Драгослава Михајловића, док је међу страним остварењима најпопуларнији био роман “ Љубав у рањеној земљи”, потресна прича о смелом бегу младе жене заточене у ираку за време владавине Садама Хусеина, ауторке бестселера о принцези Султани, Сусан Џин. Међу најчитанијим остварењима домаће белетристике су романи Владе Арсића и Андрије Веселиновића “ 14:14” и “Српске династије”, као и љубавни роман “Пола душе” Весне Дедић. Када је реч о страним писцима, осим Фредрика Бакмана, Ћупричани су највише читали дела Лусинде Рајли “У сенци маслине”, “Последње збогом” Шемил Џејн и “Источне цивилизације” Вила Дјуранта.

Најмлађи читаоци, поред обавезне лектире најзаинтересованији су били за авантуристичке романе, па је међу најчитанијим домаћим ауторима била Ивана Нешић и роман “Мисија:Музеј” док је Ларусова енциклопедија оправдала епитет књиге која се увек чита. Деца су читала и поезију Душка Радовића, “Маша и медвед”, “Нађа и вук” Николете Новак и “Ружицу и њене птичице” ауторке Будиславе Шћекић. Са Дечијег одељења често је позајмљивана књига “Ејмин лепи коњић” Жули Камел, незаобилазне авантуре Хајди и књига “Џеронимо Стилтон–У лави си до гуше. Стилтонуте!” ауторке Елизабете Дами.

Чланску карту библиотеке „ Душан Матић” поседује близу четири хиљаде људи из Ћуприје и околине. Књижни фонд чини око 61 хиљада наслова, а читаоцима су на располагању и дневне новине и стручни часописи. И поред пандемије коронавируса, број читалаца се на готово свим одељењима, у последњих годину дана увећао – каже Љиљана Ђорђевић, директорка библиотеке “Душан Матић” и додаје да и даље бесплатан упис у библиотеку имају сви предшколци, прваци, деца из хранитељских породица, добровољни даваоци крви и старији од 65 година.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП