ПЛАНИНСКИ МАСИВ КУЧАЈ-БЕЉАНИЦА ПРОГЛАШЕН ЗА НАЦИОНАЛНИ ПАРК

Након четири деценије Република Србија на листу националних паркова додаће још два локалитета, Стару планину и масив Кучај-Бељаница. Студије за нове националне паркове које је израдио Завод за заштиту природе постављене су на сајту Министарства заштите животне средине чиме је покренут поступак проглашења, а сви режими највишег степена заштите су већ на снази – изјавила је ресорна министарка Ирена Вујовић. 

Ово су прва два национална парка која ће бити проглашена у Србији након 40 година,  а тај статус су заслужили због великог природног богатства на својим територијама. Стара планина до сада је имала статус парка природе, док је подручје Кучај-Бељаница први пут стављено под заштиту државе. Када поступак буде окончан, Национални парк Стара планина простираће се на 116.000 хектара, а Национални парк Кучај-Бељаница на око 45.000 хектара.

Кучај-Бељаница сврстава се у прву категорију заштићеног подручја од међународног и националног, односно изузетног значаја, образложено је у студији Завода за заштиту природе. Територија националног парка простире се на делу планинског подручја источне Србије. Парк је оивичен Жагубичком котлином са севера, борско-зајечарском депресијом на истоку, на југу се протеже до планине Ртањ и превоја Честобродица, а на западу до Велике Мораве. Кучај-Бељаница је и највећи кречњачки масив у Србији. Станиште је великог броја угрожених биљних и животињских врста и подручје је од међународног значаја за птице и лептире. У једном делу границе парка се преклапају са подручјем планираним за истраживање злата у обухвату рудника Потај чука-Тисница.

Највиши степен заштите дословно и по закону подразумева очување биодиверзитета у заштићеном подручју и доприноси очувању флоре и фауне. У легислативи Србије, национални парк је подручје намењено очувању природних вредности и ресурса, а дозвољене су радње и делатности које не угрожавају изворност природе – наведено је између осталог у документима Завода за заштиту природе Србије.

 

 

 

 

Извор:  balkangreenenergynews.com

Фото:  Wikipedia

 

 

 

 

 

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП