КОНСТИТУИСАН ПОСЛОВНИ САВЕТ ОПШТИНЕ ЋУПРИЈА

Петар Стошић, представник МИП процесна опрема д.о.о, изабран је данас за председника Пословног савета општине Ћуприја, тела чије конституисање треба да побољша сарадњу јавног и приватног сектора, чиме би се на нови ниво подигло и само пословно окружење у општини Ћуприја. Конститутивној седници присуствовали су представници 34 ћупријска привредна субјекта, који су и оснивачи Пословног савета.

Привредници са седиштем на територији општине Ћуприја, њих тридесет четворо, конституисали су Пословни савет општине Ћуприја. Како су и сами привредници истакли, реално је очекивати да ће ово тело да унапреди пословну климу на територији општине Ћуприја, а од непосредних контаката са, пре свега, челницима локалне самоуправе, чланови Пословног савета очекују ефикасније и ефектније решавање њихових проблема са којима се суочавају у свакодневном пословању. Ипак, Нинослав Ерић, председник Општине Ћуприја и иницијатор оснивања овог тела, очекује да ће и локална самоуправа лакше да долази до неких решења, поготово кад Пословни савет заживи и “кад информације почну да се крећу у оба смера”.

“Радили смо од 2013. године на развоју привреде општине Ћуприја. Изградили смо индустријску зону, доводили смо стране инвеститоре, али смо увек били свесни да морамо да водимо рачуна о, условно речено, нашим, домаћим привредницима. У почетку нисмо стизали да са њима успоставимо праву, системску комуникацију, то је можда кривица и нас из Општине, али смо имали много наслеђених проблема. Морам да кажем да смо ипак имали импуте – информације од великог броја привредника – који су нам помогли да доносимо одлуке и схватимо како треба да радимо. Пословни савет системски ће давати смернице за даљи, верујем бољи рад свих нас у Општини. Преко овог тела привреднике ћемо упознавати са буџетом, обавештаваћемо их о стратегијама развоја општине Ћуприја, али желимо да преко Пословног савета чујемо и њихове предлоге, да их убацимо у буџет, желимо да њихове предлоге ставимо у Стратегију развоја; желимо ми њима да помогнемо а желимо да и они помогну нама. Наш буџет се и пуни уз помоћ ћупријске привреде, односно наших привредника”, изјавио је за медије Нинослав Ерић нетом по окончању конститутивне седнице Пословног савета општине Ћуприја.

 

Схваћен значај Пословног савета

Критеријум за улазак у Пословни савет био је да привредни субјект има бар 10 запослених и обрт од преко 50 милиона динара. У ову матрицу ушле су 34 фирме, а на конститутивној седници могло је да се чује да њој нису присуствовали само они привредници који данас нису били ни у Србији. Како је и председник Ерић нагласио, челници локалне самоуправе нису хтела да утичу на избор председника и његовог заменика, то су урадили окупљени привредници, који су за првог председника Пословног савета изабрали Петра Стошића, представника МИП процесна опрема, фирме која има 110 запослених, тренд раста и чији производи – посуде и резервоари под притиском – углавном свој пут до тржишта налазе у земљама Европске уније.

 

Петар Стошић, председник Пословног савета

“Ово тело треба да буде једна битна карика која спаја привреднике и привреду општине Ћуприја са локалном самоуправом, преко свих елемената у локалној самоуправи који су задужени за рад са привредом. Наравно да ће сада комуникација бити детаљнија. Она је увек постојала, али од сада ћемо ићи до најситнијих детаља како би проблем сваког привредника и предузетника – од оних који имају два запослена па до оних са преко двеста – био решен на најефикаснији начин”, рекао је Стошић, потврдивши тако да су и челници локалне самоуправе и ћупријски привредници на истом фону када су у питању почетна очекивања у вези са задацима Пословног савета.

Рецимо и то да је за заменицу председника Пословног савета изабрана Славица Којић из МИП РШВ, а да је прва радна седница овог тела најављена за најкасније 15 дана.

 

Посла све више, радника све мање

Миодраг Перовић, директор ћупријског Стандарда, јединог кооперанта ИКЕ-е из Србије, на седници савета рекао је како фирма на чијем је челу ускоро улаже још 1,2 милиона евра у производни процес и да ће Стандарду бити потребно још 50-так новозапослених. МИП процесна опрема је само у последњој години повећала број запослених за двадесет. О позитивном пословном тренду своје фирме говорила је и Славица Којић из МИП – ремонт шинских возила, која је оценика да је њено предузеће, како је рекла, „превише упослено“, додавши да РШВ ради за Железницу Србије, за НИС, а „од данас и за смедеревску железару“, те да ће им због повећања обима посла бити неопходни нови радници. Ипак, како је могло да се чује, до квалификованог радника, али и до особе која уопште жели да ради – данас је тешко доћи. Како је овај парадокс све видљивији у Србији, председник Ерић је обећао да ће и ту помоћи привредницима, јер се њему „дневно јавља бар десеторо оних који траже посао“.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП