КОР БИОПСИЈА ДОЈКЕ ОД САДА И У ЋУПРИЈСКОЈ БОЛНИЦИ

У служби радиологије Опште болнице Ћуприја, од средине октобра примењује се нова медицинска процедура- кор биопсија дојке, чијим је увођењем заокружена комплетна дијагностика раног откривања тумора дојке.

Од увођења ове дијагностичке методе, у служби радиологије, кор биопсија је урађена код осам пацијенткиња, каже др Вељко Прокић, специјалиста радиологије Опште болнице Ћуприја и додаје да ни код једне од пацијенткиња, није било никаквих компликација.

“Ради се о ултразвучно вођеној биопсији дојке која подразумева посебан начин узимања узорака из сумњивих промена у дојци, које се детектују ултразвуком или на мамографу. Ова процедура је минимално инвазивна, па пацијенткиња након обављене процедуре може да иде кући. Из сумњиве промене, биоптером се узима неколико узорака ткива, и овај узорак је потпуно валидан за даљу хистопатолошку дијагностику, каже др Вељко Прокић.

До сада су пацијенткиње, након урађеног ултразвучног прегледа и мамографа, уколико им је била потребна ова метода у даљој дијагностици промене у дојци упућиване у веће Клиничке центре, у случају Ћуприје, у Клинички центар у Крагујевцу.

“Увођењем кор биопсије, заокружили смо све основне радиолошке процедуре у откривању тумора дојке, па тако наше пацијенткиње са свом потребном документацијом и обављеним дијагностичким прегледима могу на конзилијум у неки од Клиничких центара, додаје др Прокић.

У Служби радиологије Опште болнице Ћуприја запослено је девет лекара специјалиста радиолога и 18 виших радиолошких техничара. Када говоримо о превентивним прегледима дојке, на дневном нивоу уради се 20-ак ултразвучних прегледа и око 10 мамографских прегледа, што на годишњем нивоу даје значајану цифру радиолошких прегледа.

“ Служба радиологије Опште болнице Ћуприја, деценијама слови за најопремљенију службу у Поморављу, и када је у питању савремена дијагностичка опрема и по кадровској оспособљености. Захваљујући разумевању менаџмента болнице, за кратко време је набављена потребна опрема за обављање кор биопсије дојке, а у најскорије време очекујемо да Службу радиологије опремимо и магнетном резонанцом, чиме ћемо моћи да станемо у ред опремљенијих служби оваквог типа, које поседују и водећи Клинички центри у Србији, каже Радмило Пецић, главни техничар Службе радоиологије ОБ Ћуприја.

Пораст јављања карцинома дојке расте свуда у свету па и код нас и зато је неопходно на време обављати превентивне прегледе као што су стандардни ултразвук дојки, мамогрфија и магнетна резонанца, додаје др Прокић. Рано откривање карцинома дојке је од велике важности, јер када се открије у најранијим стадијумима, карцином дојке је излечива болест.

This slideshow requires JavaScript.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП