КОРОНА-ГОДИНУ ДАНА ПОСЛЕ

Пре тачно годину дана, 6. марта 2020, у Србији је регистрован први случај коронавируса. Већ наредног дана Завод за јавно здравље “Поморавље” постаје надлежна институција за читав Поморавски округ где грађани могу да се јаве уколико осећају тегобе изазване новим вирусом. Непуних десетак дана након првог случаја, у Србији се уводи ванредно стање. Предшколске, школске и високошколске установе престају са радом. Од тада до данас општински Штаб за ванредне ситуације одржао је велики број седница на којима су донете важне одлуке у циљу сузбијања ширења коронавируса на територији општине Ћуприја. Ћуприја међу првима формира кол центар за помоћ грађанима, кроз који је до данас прошло више од 100 волонтера.

Ванредно стање уведено је 18. марта, а истог дана у Ћуприји су идентификована прва два случаја заразе коронавирусом. Крајем марта забележени су први смртни случајеви на територији општине због последица изазваних ковид-19 инфекцијом. Затворене су школе, вртићи, универзитети, забрањена масовна окупљања. Почетком априла уведен је полицијски час. Свима је био забрањен излазак од 20 сати до 05 ујутру, док је старијима од 65 излазак био забрањен потпуно. Најдужи полицијски час трајао је око Ускрса – почео је 17. априла у 17 сати и трајао пуна 84 сата. Сви који су долазили из иностранства морали су у карантин.

Пролеће је граду на Морави донело епитет “жаришта”, а ћупријска Општа болница на себе прима највећи терет јер постаје регионални центар за хоспитализовање пацијената инфицираних коронавирусом за читав Поморавски округ. Општа болница током пандемије никада није била затворена, иако се у том периоду суочила са великим бројем инфицираних здравствених радника. У помоћ Ћуприји пристижу екипе руских лекара и војске Србије. Општина Ћуприја током најтежих дана пандемије обезбедила је пакете помоћи у намирницама и основним хигијенским средствима за све пензионере и кориснике социјалне помоћи.

Годину дана касније Србија је једна од ретких земаља које на располагању има четири вакцине, а према последњим подацима у Ћуприји је неку од вакцина против коронавируса примило више од пет и по хиљада грађана. Последњих дана у граду на Великој Морави приметан је убрзани раст броја оболелих , нарочито код млађе популације. Школе поново прелазе на наставу на даљину.

Година за нама научила нас је нешто другачијим вредностима. Писали смо о херојима из сенке, подсећали се изнова да је здравље најважније у животу, научили да успоримо ритам живота и захвалимо се свима који су поднели највећи терет пандемије. Зато још једном апелујемо: “Будите одговорни. Чувајте себе и чувајте друге. Корона се још увек не предаје али се не предајемо ни МИ!”

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП