МАЈСТОРИ ГУДАЧИ

Из личног искуства – један мастерклас, са добрим професором, довољан је да промени живот младом музичару – рекао нам је професор Слободан Герић, контрабасиста светског гласа и бивши уметнички руководилац Школе за музичке таленте. Он је уз још петоро својих колега помагао ученицима да напредују у свом музицирању. Слободан Герић је дипломирао, магистрирао и докторирао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Небојше Игњатовића. Бави се и педагошким радом као редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду и шеф је катедре за гудачке инструменте. Многи његови бивши студенти су активни контрабасисти у земљи и иностранству. Данас у Србији је тешко бавити се и живети од класичне музике. Ипак, радују фестивали као што је Раванелиус. Први пут сам на фестивалу. Одушевљен сам организацијом и великим бројем гледалаца – ракао је проф. Герић.

Мастер класове држали су још професор Роберт Лакатош, виолина; професор Љубомир Милановић, виола; професор Срђан Сретеновић виолончело; професор Марко Милетић, виолончело и професорка Марија Шпенглер Марковић, виолина.

Сви они дали су пуну подршку организаторима Раванелиуса да истрају у својим настојањима да фестивал музичке изузетности настави да расте, популаришући класичну музику, ШМТ и Ћуприју.

Љубомир Милановић је дипломирао и магистрирао виолу на Факултету музичке уметности у Беогаду, а специјалистичке студије наставио на лондонској “Гилдхол” школи за музику и драму. Као један од оснивача и вођа камерног оркестра “Гудачи св. Ђорђа”, наступао је на концертима широм Европе. Учествовао је и у међународним пројектима са другим ансамблима. Професор Милановић је ћупријски ђак и радов виђен гост. Одушевљен је фествалом и полазницима мастеркласа виоле. Лепо је доћи на овакав догађај који популарише класичну музику. Атмосфера, организациј, пријем публике, одлични полазници мастерклса, све заслужују највишу оцену – рекао је проф. Љубомир Милановић.

Виолиниста Роберт Лакатош је одрастао у музичкој породици, а први ментор му је био отац, Имре Лакатош. Дипломирао је као најмлађи студент виолине у историји Академије уметности у Новом Саду, у класи проф. Дејана Михаиловића. Студије је наставио на Високој уметничкој школи у Цириху, а истовремено се усавршавао код врхунских виолиниста, као што су Јулиан Рахлин и Роман Симовић. И професор Лакатош је ђак Школе за музичке таленте. Каже да су најбољи гудачи у Србији прва знања стицали баш овде. Ту им је остало срце, па се радо враћају својој школи. На мастеркласу је и полазницу из Македоније. То ме радује. Школа и даље гаји интернационални карактер – рекао је проф. Лакатош. О фестивалу није штедео речи. Све најбоље и да траје дуго година, на радост и срећу ученика и публике, а ми ћемосе радо одазивати увек када будемо у прилици – рекао је проф. Робер Лакатош.

Виолончелиста Марко Милетић је почео да свира са девет година у музичкој школи „Стеван Мокрањац“, у Краљеву. За време школовања освојио је више награда на фестивалима и такмичењима као солиста и члан камерних ансамбала. Усавршавао се на мајсторским курсевима код реномираних солиста из целог света. Лепо је доћи у Ћуприју и бити део овог догађаја. Хвала Драгану Ђорђевићу што ме је позвао. Велика је част бити предавач на мастеркласу поред једног таквог виолончелисте какав је Сузуки. Драго ми је да је инструмент све популарнији и што има све више поклоника – рекао је проф. Милетић, наглашававајући да се на оваквим местима, каквих је у Србији мало, срећу младост и искуство, дели и проширује знање и ужива у класичној музици. Раванелиус је прави погодак и потреба – рекао је професор Марко Милетић.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП