МАТИЋЕВИ ДАНИ ОД 9. ДО 13. СЕПТЕМБРА

У част и славу великана српске књижевности Душана Матића, у Ћуприји ће од 9. до 13. септембра бити одржана књижевна манифестација “Матићеви дани“.
Овогодишња 41. по реду манифестација биће отворена у петак, 9. септембра у 17 сати а као специјални гости наступиће проф. др Дејан Богдановић, донатор легата Душана Матића и глумица Ева Рас, у трибини “Причајте ми о Малармеу”
Другог дана манифестације у летњој читаоници библиотеке у 16 сати биће организована радионица за рецитаторе коју ће водити глумац Мики Дамјановић, док ће у вечерњем термину од 20 часова бити изведена представа “Чезнем да вам кажем”. Недеља је предвиђена за традиционално песничко дружење ” Теку реке” коме ће као и до сада, поред домаћина, књижевног клуба “Душан Матић” присуствовати песници из читавог Поморавског округа.
Ни ове године неће изостати дружење песника са ученицима нижих разреда основних школа док ће за старије основце у понедељак, 12. септембра бити организован квиз „Шта знаш о Матићу”. Истог дана у 19 сати у галерији Музеја „Хореум Марги Равно” биће отворена изложба радова пристиглих по основу конкурса „Матићу у част” и додељено признање најуспешнијем аутору.
Научни скуп на тему ” Увек присутни Матић” који је заказан за саму завршницу манифестације 13. септембра, окупиће еминентне књижевне критичаре, писце, професоре књижевности, издаваче који ће на округлом столу беседити о животу и стваралаштву Душана Матића.
Круна манифестације је додела књижевне награде “Матићеви шал” најуспешнијем младом писцу за прву књигу песама. Награда се састоји од ручно плетеног шала, повеље и новчане награде а свечана додела биће одржана у сали Музичке школе и уторак, 13. септембра у 19 часова. На завршној свечаности биће додељене и награде најуспешнијим такмичарима у квизу “Шта знаш о Матићу” и на књижевном конкурсу ” Теку реке”.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП