МЛАДИ ИНОВАТОРИ ИЗ ГИМНАЗИЈЕ НАЈБОЉИ НА ТАКМИЧЕЊУ У КРАГУЈЕВЦУ

Ученици другог разреда информатичког одељења ћупријске Гимназије освојили су две прве награде на међународном мултидисциплинарном такмичењу из области медицине, примењене физике, електронике и програмирања, одржаном у организацији Института за физику, Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

Такмичарски задатак подразумевао је пројектно решење које ће својом наменом допринети борби против Ковида-19. Принцип надметања био је да учесници готов пројекат донесу на такмичење, где се од њих тражило да најпре представе програмерски код пројекта, а затим демонстрирају како функционише у пракси.

На такмичењу у Крагујевцу Гимназија је учествовала са два тима. Један је представио пројекат који обухвата три целине -сензорни уређај за дезинфекцију руку и бесконтактно мерење температуре, “паметну” ултразвучну капу за одржавање физичке дистанце и робота за дезинфекцију простора са УВ лампом – објашњава Далибор Рајковић, професор физике и информатичке групе предмета.

Током ванредног стања сви смо били социјално изоловани и није нам било дозвољено да остварујемо физички контакт. Зато смо дошли на идеју да за други пројекат осмислимо бесконтактну друштвену игру, која по принципу играња подсећа на “Не љути се човече”. Уместо бацања коцке активирањем сензора систем насумично бира број од један до шест, а фигуре се затим померају по ЛЕД траци према унапред дефинисаним правилима.

Конкуренција на такмичењу је била веома оштра, али то наш успех само чини још већим. Током рада на пројектима осим развијања идеја које ће користити човечанству у великој мери смо додатно развили тимски дух – кажу такмичари.

Младе иноваторе из Гимназије ускоро очекује још једно мултидисциплинарно такмичење на коме ће морати да прикажу своје умеће и креативност, а на које, кажу, одлазе са намером да обогате колекцију награда.

Овај медијски пројекат је суфинансиран средствима општине Ћуприја. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП