НАЈВИШЕ ИНТЕРЕСОВАЊА ЗА МЕДИЦИНСКЕ И САОБРАЋАЈНЕ СМЕРОВЕ

У односу на број ученика који су ове године завршили основне школе, ако узмемо у обзир да од тог броја готово 50 одсто ученика школовање настави ван Ћуприје, задовољни смо уписним квотама које смо успели да испунимо, а нарочито бројем ученика који су се определили за дуалне смерове у Техничкој школи. По устаљеној пракси, већ у првом уписном кругу попуњена су сва расположива места на образовним профилима у Медицинској школи и образовним профилима у области саобраћаја у Техничкој школи, док је, као што је то случај у читавој земљи, мање интересовања било за упис у Гимназију, каже Ђорђе Нешковић, општински већник за образовање .
Ћупријска Гимназија, у школску 2023/24. годину уписала је 43 ученика у два одељења општег смера, док је 12 ученика положило пријемни испит за упис у специјализовано одељење ИТ смера. Очекујемо позитиван одговор ресорног Министарства, и надамо се да ћемо моћи да формирамо ИТ одељење и са овим бројем ученика, додаје Нешковић.

Да би постали ученици Медицинске школе, мали матуранти, ове године морали су да имају најмање 85 бодова, а на овако висок уписни праг, утицало је и смањење броја ученика по одељењима, јер је ове године са 30 ученика, број смањен на 28 ученика по одељењу.
Образовни профили које је ове године понудила Техничка школа, будућим средњошколцима деловали су много атрактивније, па су поред саобраћајних смерова, који се по устаљеној пракси попуне већ у првом уписном кругу, ученици исказали интересовање и за школовање по дуалном систему, на образовним смеровима шумарство и обрада дрвета и машинство и обрада метала.
-Промотивне активности и добра сададња са компанијама које су се укључиле у систем дуалног образовања, утицале су на то да ове године упишемо 14 ученика на дрвно-прерађивачком смеру и исто толико на метало-прерађивачком смеру од планираних 28, што је сасвим задовољавајући број ученика.
Оно што је сада извесно, посматрајући број ученика који су ове године завршили шести, односно седми разред, и наредних година остаће непромењена ситуација, а осетни пад на упису,нове генерације средњошколаца, осетиће се највише у Гимназијама, које је раније уписивао највећи број ученика.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП