НАРЕДНИХ ДАНА У ДОМУ ЗДРАВЉА ВАКЦИНАЦИЈА БЕЗ ПРЕТХОДНЕ ПРИЈАВЕ ГРАЂАНА

Број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља знатно је мањи у односу на март и почетак априла када је дневно било између 70 и 100 прегледа. Последњих 10 дана, прегледа се мање од 30 пацијената дневно. Од овог броја све више је контролних прегледа и прегледа пацијената пред излазак из изолације, па је и потреба за тестирањем знатно мања. Иако је број првих прегледа у ковид амбуланти смањен, клиничка слика пацијената и даље је средње тешка а највећи број новозаражених припада радно способној популацији, каже докторка Јадранка Ђорђевић, шеф службе опште праксе Дома здравља и додаје да је на смањење броја новоинфицираних особа у великој мери утицао и позитиван ток вакцинације на територији општине Ћуприја где је неку од вакцина до сада примило око 11.500 грађана.

Вакцинација се обавља према списковима који стижу од Еуправе а до сада су грађанима на располагању биле све 4 вакцине. Према нашим подацима, на вакцинационом пункту у Дому здравља, неку до вакцина и ревакцину примило је 4.480 особа а укупно је дато 9.630 доза вакцина. У наредна три дана, у петак, суботу и недељу на вакцинационом пункту у Дому здравља биће организована масовна вакцинација, без претходне пријаве а грађани ће моћи да се вакцинишу вакцинама Фајзер и Спутњик. Наредних дана очекује се да пристигне и нови контигент Синофармове вакцине.

Свака вакцина, као и сваки лек, може дати одређене нежељене реакције. Велика већина тих реакција су очекиване и по правилу благе, краткотрајне и не остављају трајне последице по здравље вакцинисаног.

Такође, за пацијенте који су у пријави навели да нису способни да дођу у Дом здравља, вакцинација је организована код куће уз помоћ локалне самоуправе која је обезбедила возило и возача са медицинску екипу.  Велику помоћ у овој акцији пружио нам је и општински кол центар који врши позивање пацијената и обавештавање о термину и датуму када долази лекарска екипа.

Ковид амбуланта Дома здравља радиће и током предстојећих празника а дежурни лекари и медицинско особље биће на располагању грађанима који се буду јавили на преглед због тегоба и симптома који указују на инфекцију корона вирусом.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП