ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ – У ЧАСТ СВЕТОГ КНЕЗА ЛАЗАРА И КОСОВСКИХ ЈУНАКА

Подно зидина средњовековног манастира Раваница и на неколико локација у граду, поводом обележавања 635. годишњице од Kосовског боја, од 24. до 30. јуна биће одржане Видовданске свечаности, манифестација која негује култ Светог Кнеза Лазара и Косовских јунака. Овогодишња манифестација биће обележена пригодним верско- културним садржајима, који ће у зависности од тематике, бити одржани у организацији неколико ћупријских установа културе , док ће централни догађај, Видовданска академија бити одржана у порти манастира Раваница. Овим поводим у општини Ћуприја одржана је конференција за штампу, на којој је представљен целонедељни програм обележавања Видовдана. Испред локалне самоуправе, присутнима се обратила Јелена Ђулинац, преседница општине Ћуприја, која је позвала све ћупричане да у што већем броју присуствују садржајима који бити уприличени у оквиру Видовданских свечаности, истичући у први план историјски и симболички значај Видовдана за српски народ.
Јелена Петровић, директорка Туристичке организације Ћуприја, нагласила је да је ове године у креирање програма Видовданских свечаности, укључен никад већи број институција у граду, што је утицало на шареноликост програма.

 

Програм обележавања видовдана почиње у понедељак, 24. јуна концертом хора цркве „Светог Ђорђа“ у црквеној порти, са почетком у 20 часова. Народна библиотека „Душан Матић“ у оквиру Видовданских свечаности уприличиће трибину „Козара 1942 – симбол Видовданске поетике“ која ће бити организована у сарадњи са музејом жртава геноцида Републике Србије.
За среду, 26. јуни, у парку код фонда ПИО, у 19 часова заказана је промоција публикације о споменицима у Ћуприји, коју организује музеј Хореум Марги Равно. На промоцији ће поред представаника Завода за заштиту споменика, говорити и Стефан Стаменковић, историчар који је учествовао у изради ове монографије. У оквиру Видовданских свечаности, у галерији музеја биће уприличена изложбена поставка слика са ликовне колоније Раваница.

Централни део манифестације заузима свечана видовданска академија која ће и ове године бити уприличена подно зидина манастрира Раваница, 27. јуна у 18 часова, којој ће претходити додела признање и књига најбољим ученицима ћупријских основних и средњих школа, носиоцима Вукових диплома и добитницима републичких наград. Од 20 сати на бини ће наступити етно група „Златник“.
Установа културе и ове године прикључује се обележавању Видовдана, и тим поводом биће изведена монодрама “Ветар и заставе”, чачанског градског позоришта, која ће бити изведена у амфитеатру Моравског парка у суботу 29. јуна у 20 часова.
На сам Видовдан после свечане литургије традиционалне витешке игре „Свибор“.Овогодишњу манифестацију, у недељу 30. јуна затвориће планинари и деца ПУ “ Дечја радост” који ће кренути тзв стазом Кнеза Лазара, повише манастира. За сва дешавања ван Ћуприје обезбеђен је превоз, а о терминима и местима поласка обавештења ће бити благовремено објављена.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП